Milujete slunění? Tohle byste měla vědět o opalovacích krémech

Ošetřit pokožku před odchodem z domu krémem, mlékem či olejem s ochranným UV faktorem je základní pravidlo, které bychom měli dodržovat po celý rok, ovšem v létě ještě pečlivěji.

Každý by měl dodržovat pár jasných pravidel – nanést ochranný krém 15 až 20 minut před odchodem z domu, aplikovat jej každý den (kromě ochrany před rakovinou kůže předejdete i stárnutí pleti) a jste-li na koupališti nebo u moře, nanést vrstvu krému po každém koupání (ano, platí to i těch přípravků, jejichž výrobce tvrdí, že se krém ve vodě nesmyje). Co bychom ale o výrobcích a SPF měli také vědět?

1.    Prošlé krémy nadělají víc škody než užitku

Spousta lidí vytáhne opalovací přípravek s vysokým UV faktorem jednou za rok, když se chystá na dovolenou s tím, že přece nebude zbytečně vyhazovat půlku lahvičky, která zbyla z loňska. Jenže prošlé krémy či mléka už nás nemusejí proti škodlivým paprskům chránit tak účinně jako ty nově zakoupené. A co je ještě horšího, i když výrobci počítají s tím, že budete mít přípravky s sebou třeba na pláži, kde na ně bude svítit slunce, rozhodně nejsou nezničitelné, takže je dost dobře možné, že bude přípravek žluklý. Kromě toho – i když se budete snažit, nemáte venku příliš šancí sahat na krém dokonale čistýma rukama, a tak do něj zanesete spoustu mikroorganismů, jež měly celý rok na to, aby se v přípravku pěkně namnožily… Kupujte proto raději menší balení ochranných prostředků – nebudete mít pocit, že plýtváte, pokud budete muset půlku balení vyhodit. A rozhodně nepoužívejte zbytky z loňského roku.

Během opalování můžete dodat pokožce nádherně zlatavý odstín. Mléko na opalování s betakarotenem podporuje její krásné a dlouhotrvající opálení a zároveň pokožce poskytuje spolehlivou ochranu před spálením a předčasným stárnutím. Hydrolipidový komplex ji zároveň chrání před vysoušením a udržuje ji jemnou a pružnou.
Mléko na opalování Nivea s betakarotenem OF 6, 185 Kč

Dermaheal nezapomíná ani na letní měsíce a dovolené strávené u moře, kdy si musíte pokožku chránit, a to speciálně pokožku obličeje.
Dermaheal opalovací krém SPF 30, 70 ml, 396 Kč

Opalovací krém Bioderma s velmi vysokou ochranou s faktorem SPF 50+ na citlivou pleť, podporující a prodlužující přirozené opálení pokožky.
Photoderm Bronz SPF 50+, 40 ml, 479 Kč

2.    Přípravek se nanáší po každých dvou hodinách

Ať už se budete jen slunit na pláži, nebo se koupat ve vodě, rozhodně krém s ochranným UV faktorem znovu a znovu nanášejte po každých dvou hodinách. Žádný přípravek není super odolný vůči otření nebo třeba potu, takže je nutné ochrannou vrstvu pravidelně obnovovat. Jen tak si budete moci být 100% jistí, že vaší pokožce nehrozí od slunečních paprsků žádné nebezpečí.

3.    Ochrana před sluncem je nutná i uvnitř

Poměrně častou chybou je, že zanedbáváme aplikaci krémů s SPF, když třeba jedeme autem nebo na nás paprsky dopadají pouze skrz okna. Ano, sklo zadrží většinu škodlivého záření, ale ne všechno. Své by o tom mohli vyprávět například profesionální řidiči – ačkoli mají v autě klimatizaci a okénko v podstatě nikdy neotevírají, levou polovinu obličeje a levou ruku mají opálenější než pravou. Takže slunce nepodceňujte ani v místnostech.

4.    Chemické i minerální krémy jsou stejně účinné, fungují ale jinak

Na trhu si dnes můžete zvolit mezi dvěma základními typy opalovacích přípravků – minerálními a chemickými. Zatímco chemické přípravky (zjednodušeně řečeno) UV záření absorbují, ty minerální je blokují. Jak bylo prokázáno v testech, oba druhy jsou stejně účinné, takže je jen na vás, který si zvolíte.

100% neviditelná a spolehlivá ochrana před slunečním zářením. Speciální průhledné a nemastné složení spreje na opalování Nivea se ihned vstřebává, nelepí a nezanechává mastný a viditelný film. Vysoce účinný poměr UVA a UVB filtrů poskytuje pokožce okamžitou ochranu před slunečním zářením. Je voděodolný.
Neviditelný sprej na opalování Nivea OF 30, 319 Kč

Maximální ochrana rtů a citlivých míst těla (jizvy, nos,uši, ramena, nárty) před sluncem. 
Photoderm MAX SPF 50+ Tyčinka na rty a citlivá místa, 8 g, 329 Kč

Extra lehká ochrana před slunečním zářením. Díky svému lehkému voděodolnému složení se velmi snadno roztírá, téměř ihned vstřebává a zároveň nezanechává na pokožce žádné bílé stopy.
Vyvážený poměr UVA a UVB filtrů poskytuje pokožce okamžitou ochranu před spálením a předčasným stárnutím vlivem slunečního záření.
Lehké pečující mléko na opalování Nivea OF50+, 385 Kč

Vysoká sluneční ochrana ve spreji SPF 30, která podporuje zhnědnutí pokožky a prodlužuje odstín opálení. 
Photoderm Bronz SPF 30, 200 ml, 569 Kč

Vysoce účinné UVA/UVB filtry chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením a spálením v transparentním spreji Eucerin.
Transparentní sprej SPF 30 Eucerin

5.    Make-up s SPF není dostatečnou ochranou

Pokud si kupujete make-up, který obsahuje i ochranné látky před UV zářením, je to v péči o pleť dobrý základ, ale zdaleka to nestačí. I v takovém případě je nutná aplikace klasického ochranného krému či mléka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat