Chraňte svoji pokožku před slunečním zářením kvalitními přípravky

Sluneční paprsky sice umějí dodat pokožce bronz i potřebný vitamin D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na začátku léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá, a může tak zažít šok a snadno se spálit. Jak si nejlépe užít jaro a léto se zdravou a nespálenou pokožkou a proč je důležité chránit malé děti?

Řešením samozřejmě není před slunce utíkat, protože slunce k životu potřebujeme. Navozuje v nás pocit psychické pohody a sluneční záření má význam v syntéze vitaminu D, který potřebujeme. Denně se ale stačí slunit (mimo polední hodiny) 15 minut – to je dostatečná doba, abychom si zajistili dostatek vitaminu D.

Kdo se má mít nejvíce na pozoru?

„Na pozoru musejí být lidé s velmi světlou kůží (fototyp I) a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně u nich někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová. U dětí se doporučují speciální oděvy, které ochrání před UV zářením a do 1 roku by děti vůbec neměly pobývat na přímém slunci. Samozřejmostí by měla být ochrana zraku certifikovanými brýlemi proti UV u dětí i dospělých.

Nebezpečné spálení dětské pokožky

Nejvíce bychom měli chránit před sluníčkem děti, protože silné spálení pokožky v dětském věku může mít i fatální následky. „Dětská kůže je nezralá a neumí se UV záření bránit a vzniká velké riziko kožních nádorů v dětském i dospělém věku. Děti proto musíme chránit nejvíce. Jedno spálení ještě nemusí způsobit vznik kožního nádoru, ale při častém spálení pokožky si s naším zdravím zahráváme,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová a dodává: „Všem bych určitě doporučila nechat si preventivně vyšetřit kůži a znaménka u dermatologa. Především u lidí po čtyřicátém roce a jedinců, kteří mají mnohočetná znaménka, jsou pravidelné kontroly velmi důležité.

Kolik SPF?

Při pobytu na sluníčku je samozřejmě důležitý krém s ochranným faktorem. „Číslo ochranného faktoru značí, kolikrát déle můžete být na slunci podle svého fototypu. V našich podmínkách je na jaře a v létě, pokud se intenzivně neopalujete, ideální SPF 2025. Faktor by nikdy neměl být menší než 15, a to i když patříte k jedincům s tmavší pokožkou. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Při opalování na přímém sluníčku používejte na pleť faktor minimálně 50, jinak si zahráváte s předčasným stárnutím pleti,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat