Poznejte dokonale svou pleť: Strašák jménem mastná pleť

Problém s mastnou pokožkou má v dnešní době čím dál tím větší skupina lidí. Příčiny mohou být různé, od uspěchaného životního stylu, přes špatnou životosprávu, až po používání nevhodné kosmetiky.

Mastná pleť je charakterizována nadměrnou tvorbou kožního mazu, pleť je na pohled lesklá s rozšířenými póry. Ne však každý, kdo má mastnou pleť, trpí projevy akné.

Akné je chronické kožní onemocnění, které se projevuje v oblastech s větším množstvím mazových žláz (obličej, ramena, záda, dekolt). Nejčastěji se jedná o problematiku u mladistvých ve věku 1224 let (až 80 %), ale může postihnout také dospělé (25–50 let), a to například vlivem hormonálních změn.

Příčinou vzniku akné je nadměrná tvorba kožního mazu, následné uzavření mazových žláz, které je doprovázeno přemnožením bakterií a vznikem zánětu. Příčinou vzniku akné mohou být genetické predispozice, ale také vnější vlivy (smog, klimatizace) a vnitřní vlivy (hormonální změny a stres).

Nejúčinnější prevencí je používání vhodné kosmetiky, která reguluje kvalitu a množství kožního mazu.
Základem je hygiena buď v podobě čisticích micelárních vod nebo gelů. Na mastnou pleť je vhodné používat například zmatňující krémy, nebo krémy, které mají účinky na stažení pórů.

Pokud se však na pokožce vyskytuje akné je důležité použití speciálních širokospektrálních dermokosmetických produktů k omezení tvorby kožního mazu s protizánětlivým účinkem. V případě většího výskytu akné je dobré se poradit s dermatologem (léčba lokálně, nebo celkově) a dermokosmetické produkty používat jako doplněk léčby nebo jako následnou péči. 

Jak zjistit typ pleti

Obličej důkladně odličte, omyjte a jemně osušte. Ale pozor! Vynechte všechny kosmetické přípravky, které by mohly test ovlivnit. Počkejte jednu až dvě hodiny, poté přiložte papírový ubrousek a důkladně jej na pokožku přitiskněte. Podle toho, zda a jaké skvrny se na něm objeví, orientačně určíte svůj typ pleti. Zůstane-li ubrousek suchý, nebo jsou na něm šupinky kůže, máte suchou pleť. Je-li celý mastný, je mastná i vaše pokožka. Pokud je mastný pouze lehce a na pár místech, jde o normální pleť. A když je mastný jen v oblasti tzv. T-zóny (čelo, nos, brada), je vaše pokožka smíšená.


Sébium je řada přípravků vyvinutých speciálně pro péči o mastnou, problematickou a aknózní pokožku. Zahrnuje komplexní program hygieny, péče i doplňkové péče.

Doporučená péče o mastnou pleť

1. Hygiena
Ráno a večer pečlivě omyjte pokožku čisticím gelem nebo očistěte micelární vodou s antibakteriálním účinkem.
Čisticí pleťová voda na mastnou a problematickou pokožku, 250 ml, 349 Kč

K tomu 1–2krát týdně proveďte nedráždivý jemný peeling (ne však při zánětlivých projevech akné).

2. Péče
Monoterapie
Používejte vhodnou dermokosmetiku podle potřeby a jednotlivých účinků vždy na pečlivě očištěnou pleť ráno a večer.

Doporučuje se kombinovat speciální hydratační krém (Sébium Hydra) s krémem na daný problém (Sébium AKN Fluid, Sébium AI, Sébium Mat, Sébium Pore Refiner…).
Krém s výrazným hydratačním a zklidňujícím účinkem Sébium Hydra určený na denní ošetření mastné, problematické a smíšené pokožky, 40 ml, 329 Kč

Aktivní sérum Sébium Pore Refiner na okamžité zmatnění a stažení pórů mastné pleti. Přípravek okamžitě a dokonale zmatňuje všechny typy mastné pokožky, stahuje kožní póry, které se stávají méně viditelné. Neutralizuje lesk pokožky díky unikátnímu působení mikročástic, pokožka tak opticky odráží méně světla. Aktivní látky séra absorbujjí nadbytek mazu a účinné látky čistí pleť a antioxidanty zachovávají její přirozený jas.
Sérum je vhodné také jako podklad pod make-up.
Sérum Sébium Pore Refiner, 40 ml, 369 Kč

3. Kombinace s léčbou

Lokální léčba – se často kombinuje s aktivním krémem na akné, Sebium AKN Fluid, který napomáhá léčbě a redukuje tvorbu akné.

Celková léčba – celkovou léčbu (medikace od dermatologa) je vhodné doplnit o kvalitní hydratační krém pro mastnou a aknózní pokožku (Sébium Hydra).
TIP Bety.cz: Vyhrajte 3x pečující kosmetiku Bioderma pro mastnou nebo smíšenou pokožku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat