Podzimní trendy hřejivé kabátky a bundy

Teplé letní dny jsou ty tam a je proto potřeba obměnit letní oblečení za teplejší varianty. Není nutné však propadat zoufalství, k šedivému podzimnímu počasí nemusíte nutně ladit i svůj šatník. Naopak. Přizpůsobte jeho barevnost padajícím barevným listům. Potřeba vrstvit během chladných dnů navíc vybízí ke kreativitě. Proto jsme se dnes zaměřili pouze na podzimní kabáty, bundy a trenčkoty.

Loučení s létem bývá pro některé těžké, ale se skvěle padnoucím kabátem mohou být i cesty chladným ránem daleko příjemnější. Jednoznačně tak budete lépe zvládat klesající teploty a méně slunečního svitu. Navíc ale pokud správně celý outfit sladíte, může se podzimní svrchník stát učiněným klenotem celého šatníku. Při jeho výběru proto nezapomínejte na ostatní oblečení a praktické vlastnosti, které od něj očekáváte.

Osvědčená klasika

Každoročním evergreenem se v posledních letech stal kabát s původním názvem trenchcoat, u nás také trenčkot nebo baloňák. Při vyslovení posledního názvu už téměř každý ví, co si představit. Klasický střih kabátu po kolena v pískové barvě s dvouřadým zapínáním na knoflíky miluje řada vyznavačů módní klasiky. Rozhodně ale nejde o neaktuální oděv, se kterém byste se dopustili přešlapu. Naopak. Po kabátech původně vyrobených pro důstojníky britské armády je stále vyšší poptávka. A to zejména pro jejich univerzální využití k formálním i neformálním outfitům a také pro jejich nejvyhledávanější přednost – bez přehánění totiž sluší každému. Ten originální, který byl navržen návrhářem Thomasem Burberrym, z nepromokavého gabardénu namísto těžkého kepru, je dodnes inspirací dalším značkám, které vyrábějí své, více či méně obměněné varianty.

Padnoucím trenčkotem nemohou šlápnout vedle ženy ani muži a investicí do kvalitního baloňáku získáte nadčasový kousek. Správně šitý trenčkot z kvalitního materiálu vám vydrží i řadu sezón a nemusíte jej nutně kupovat v britském módním domě. Ten původní byl vypasovaný přes záda, dnes jsou k dostání i minimalističtější varianty, které jsou vypasované méně, nebo vůbec. Klasickou béžovou barvou nikdy nic nezkazíte, ale pro ty, kterým připadá příliš všední, jsou v nabídce i další varianty.

Jak vybrat ten správný?

Kabát, který si vyberete by vám však ve všech případech měl sedět hlavně v ramenou, rukáv by měl končit tam, kde ohýbáte zápěstí. Materiál by se neměl muchlat, a naopak stále vypadat jako vyžehlený. Pokud zvolíte vypasovanou variantu, zkontrolujte, jak vám v pase sedí. Kromě dlouhé varianty lze vybírat i mezi modely do pasu a ke kolenům. Vysoké a štíhlé postavě pánů i dam lichotí délka kabátu až po kolena i pásek, který lze sepnout přezkou, či svázat na uzel. Krátké kabáty zase zvýrazní délku nohou. Lidem menšího vzrůstu obecně sluší spíše kratší střihy. Dámám pomůže model ke kolenům zakrýt drobné nedokonalosti postavy a pány nebudou kabáty končící těsně pod hýžděmi zbytečně opticky zkracovat. Pánové i dámy, kteří mají plnější postavu by měli obecně dávat přednost jednodušším univerzálním rovným střihům. Naopak zákazníci se štíhlou postavou mohou svůj pas zvýraznit použitím pásku.

Móda oversized

Hit posledních let však dosud platící pravidla při výběru kabátu poněkud mění a fanoušci tohoto stylu oblékají kabát i o několik čísel větší např. ke sportovní mikině s kapucí. V každém případě věnujte pozornost i materiálům. Aby kabát plnil původní účely druhé vrstvy oblečení, byl příjemný a hřál, dbejte na to, z jakého materiálu je vyroben. Všechna pozitiva svrchní látky dokáže utlumit podšívka vyrobená z polyesteru. Některé látky z tohoto materiálu jsou totiž neprodyšné a k častému nošení proto nejsou příliš vhodné.

Hřejivé letecké bundy

Podzimní kabáty však nejsou jen aktualizované verze a střihy trenčkotu. Rozmarům podzimního počasí můžete odolávat také ve slušivém bomberu, který má s elegantním trenchcoatem mnoho společného. Nikoli stylem, ale podobnou historií. Ani bomber totiž nezačal jako horký módní trend. Původně byl navržen pro piloty britské armády, kterým v otevřených kokpitech letadel byla zima. Byly to těžké bundy z kůže s hřejivou ovčí vlnou určené do velkého chladu, které později začali pro své letce šít i Američané. Od dob první světové války se škála bomberů rozrostla.

Původní kožená varianta pouze pro pány se z nabídek obchodů neztratila, naopak, byla doplněna o bohatý výběr dalších typů, dokonce i pro něžné pohlaví. Khaki bombery z nylonu doplnily bundy bavlněné, hedvábné i saténové, s výšivkami i jinými aplikacemi. Interpretací původního bomberu tak dnes můžete doplnit jakýkoli sportovní i elegantní outfit. Objemnější krátká verze, která sahá nad pas, bude vypadat dobře s úzkými i širokými kalhotami nebo plizovanou sukní, pánové nic nezkazí, pokud ho zkombinují s úzkými či rovnými nohavicemi. A pro ty, kteří se v této bundě do pasu necítí příliš dobře, existují i prodloužené střihy doplněné např. o módní šosy nebo tkaničky v pase.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat