Historie milovaných válenek

Válenky nepatří mezi nejlevnější boty – tedy alespoň pokud se jedná o ty „pravé“, které jsou výhradně z ovčí kůže. Jak je zbavíte nečistot a proč je pro ně lepší suché čištění?

Jedni je milují, pro druhé jsou noční můrou. Ano, řeč je o válenkách, které rozdělily svět na dva nesmiřitelné tábory. Ať už si o nich ale myslíte cokoli, nelze jim upřít, že jsou pohodlné a svým způsobem výjimečné. A možná pocházejí z našich krajů!

Kdo komu koukal přes rameno?

Co se týká původu, historici se pořád nějak nemohou shodnout. Někteří se domnívají, že tato obuv má své kořeny u asijských kočovných kmenů, od nichž pak Slované převzali postup výroby. Jiní naopak tvrdí, že to bylo přesně naopak, protože válenky mají na svědomí právě Slované, kteří pobývali u břehů Labe na území dnešního Německa a Čech. I římský letopisec Pontius již ve 4. století n. l. zaznamenal, že co Slovan, to skvělý bojovník, neboť má na nohou obuv, která mu pomáhá přežít i v krutém klimatu. On sám pak tyto boty nazval „valens“, což latinsky znamená „mající sílu“. A tu rozhodně mají.

Ach, to je teploučko!

Pravé a nefalšované válenky jsou vždy vytvořené z přírodních materiálů, což ocení nejen ekologičtí aktivisté, ale i nohy. Protože se při jejich výrobě používá výhradně ovčí vlna, jež má vynikající tepelnou izolaci, zahřejí i při hodně nízkých teplotách. Další výhodou je přirozený obsah lanolinu – vlnotuku, který obaluje každý ovčí vlas, čímž poskytuje ochranu před znečištěním, bakteriemi i poškozením. Drobná koncová vlákna ovčí vlny mají navíc i masážní efekt, který příznivě ovlivňuje cévy a tím i krevní oběh. Zní to dobře, viďte? Pokud válenky máte, nebo jejich pořízení teprve plánujete, měli byste vědět, jak se o ně správně starat, aby vydržely krásné a hlavně funkční.

Nepodceňujte povinnou výbavu

Bez čeho se údržba válenek rozhodně neobejde, to je impregnace, díky níž boty snáze odolávají vlhkosti a špíně. Na trhu je celá řada impregnačních přípravků určených pro broušenou kůži a useň, kterými byste válenky měli ošetřit zhruba každé tři týdny. A co když se vám na cestách přece jen ušpiní? Pak je dobré mít po ruce krepový kartáč z kaučuku nebo speciální gumu pro suché čištění, které je pro ně šetrnější. Teď se asi ptáte, co když to nebude stačit. V takovém případě pomůže zakoupení speciální emulze, popřípadě roztok z vody a pracího prostředku na vlnu. Každopádně byste předtím měli válenky vycpat novinami, protože vlhkost by je mohla nevratně zdeformovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat