Móda ulice je stále populárnější. Pořídit si ji můžete na každém kroku a bude vám slušet!

11.11.2020 | Krása a móda

Módní trendy už dávno nejsou udávány pouze módními návrháři. V posledních desetiletích je totiž stále rozšířenějším fenoménem tzv. streetfashion, tedy oblečení a boty, jež vznikly na „ulici“.

Co je pouliční móda?

Streetfashion, móda ulice nebo pouliční móda. Tři názvy, jeden fenomén. Jedná se o módu, která nevzešla od módních návrhářů, ale vznikla na „ulici“. Jde tedy zčásti o výsledek lidové tvořivosti. Zatímco v dřívějších dobách byla spojována především se subkulturami, jako jsou punk, skinheads, hippies nebo hip hop, aktuálně se stává čím dál běžnější součástí oblékání zejména mladých lidí. Nejenže může být značně originální (mnohdy až nonkomforní), ale zároveň vyniká pohodlností.

Kde si streetfashion pořídit?

Pouliční módu si dnes můžete pořídit prakticky všude, protože ji nabízejí velké obchodní řetězce i menší prodejny s módou. Najdete ji ostatně i v second handech. Zakoupit si ji lze také v specializovaných obchodech, které se soustředí právě na streetfashion. Díky různým slevovým akcím si ji navíc můžete pořídit levněji. Využijete-li např. slevové kupóny na Queens.cz, budete moci nakupit za nižší ceny. Jak je navíc patrné, módu ulice si je možné objednat v internetových obchodech. Nakupovat oblečení a boty online už dnes přitom nepředstavuje sebemenší problém…

Jak vybrat streetfashion při online nákupu?

Nákupy oblečení a obuvi přes internet zažívají v posledních letech velký „boom“. Zatímco v počátcích e-shopů byli lidé k pořizování módy na dálku skeptičtí a opatrní, dnes už to neplatí. Právě naopak. V rámci evropského kontinentu dokonce obchod s módou celému online nakupování dominuje, když představuje téměř polovinu všech objednávek. Jedná se tedy o důležitou součást e-commerce.

Na místě je ovšem stále obezřetnost, takže byste měli nakupovat pouze u prověřených prodejců, u kterých nehrozí riziko podvodu. Samozřejmostí by také měly být popisky a fotografie, abyste nekupovali „zajíce v pytli“. Zboží si však můžete vyzkoušet a při nákupu na dálku máte ze zákona nárok na vrácení či výměnu zboží do 14 dnů bez udání důvodů. U některých e-shopů je navíc tato lhůta delší, někdy i výrazně, takže lze nakoupit bez obav.

Doporučujeme: Pokud si nechcete při nákupu pouliční módy na dálku přidělávat starosti, měli byste eliminovat problém nevhodně vybraných kousků. K tomu vám mohou dopomoci především tabulky velikostí, díky nimž si vyberete vhodné boty a oblečení hned na poprvé.

Oblečení a boty typické pro pouliční módu

Za typické „zástupce“ módy ulice lze označit mikiny s kapucí a potiskem a džíny často s vyšisovanými děrami. Co se týče obuvi, zcela běžně se nosí tenisky, přičemž v průběhu chladných měsíců jsou dnes „in“ tzv. těžké boty, mezi které patří i populární „martensky“. Mezi oblíbenými módními doplňky v rámci streetfashion lze zmínit i kšiltovky. Zaměříme-li se na značky, můžeme jmenovat „klasické“ výrobce jako Adidas nebo Nike, ale třeba také Urban Classics, Converse či Tommy Hilfiger.

Fenomén fotografování

Kolem roku 2005 se v rámci streetfashion objevil nový trend, a to fotografování. Mnozí jedinci, kteří se fotografování módy věnují, totiž často vyrážejí do ulic, kde zachycují lidi z davu, jež jim přijdou zajímavě odění. Ačkoli v České republice není tento trend stále tolik rozšířený, jiná je situace v zahraničí. Jeho průkopníky byli jistí Liisy Jokinen a Samp Karjaleinen z Finska, brzy se ale tento fenomén rozšířil i do dalších skandinávských zemí a dnes je zcela běžný třeba i v Německu. Existuje také mnoho blogů jako The Sartorialist, na kterých jsou dané fotografie zveřejňovány.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat