Nejkrásnější panovnice v historii Kleopatra nebyla vůbec hezká

Kdyby se královna Kleopatra mohla zúčastnit dnešní soutěže krásy, jak by asi dopadla? Podle dochovaných potrétů by to zřejmě nebyla žádná sláva. Díky čemu si tedy podmanila muže a zapsala se do dějin?

Královna Kleopatra, která žila v dobách dávno před naším letopočtem, je dodnes označována za nejpřitažlivější panovnici historie. Legendy o její kráse bezpochyby vycházejí i z toho, jak snadno a rychle svedla mocné římské vládce Julia Caesara a Marka Antonia, což v podstatě změnilo dějiny. Existuje však nějaký reálný základ podpírající tvrzení o její bezkonkurenční kráse? Všechno je možná úplně jinak!

Filmové představy versus realita

Navzdory tomu, že se Kleopatra vždy nazývala královnou egyptskou, jsou její rodinné původy makedonsko-řecké. Ona sama pak byla produktem incestu, neboť její matka a otec byli s největší pravděpodobností sourozenci. V souladu s tímto tehdy naprosto normálním zvykem si v různých obdobích své vlády vzala své dva dospívající bratry. Celý svůj život věřila, že je žijící bohyní, o čemž přesvědčila nejen své poddané, ale i muže, kteří jí doslova padali k nohám. Jak ale ve skutečnosti Kleopatra vypadala? A podobala se alespoň trochu herečce Elizabeth Taylor, která ji ve stejnojmenném filmu ztvárnila v roce 1963?

Žádný sex-appeal, jen inteligence?

Dějepisci, historikové a archeologové dlouho důkladně posuzovali nejen dochované busty, ale i mince s jejím portrétem. Na všech je však vyobrazena jako nepříliš hezká osoba s mohutným zahnutým nosem, vysokým čelem, příliš ostrou bradou a poněkud zapadlýma očima. Mnozí její rysy přirovnávají dokonce spíše k muži.

Čím tedy své ctitele tolik okouzlila? Je docela dost možné, že ne vizáží, ale intelektem. Ovládala totiž devět jazyků a byla vzdělaná v matematice, filozofii, rétorice a astronomii. To jí samozřejmě pomohlo v politice i diplomacii, díky čemuž se stala mocnou královnou Nilu i významnou historickou osobností. A že kritéria krásy rozhodně nesplňovala? Zřejmě to vůbec ničemu nevadilo…






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat