Proč jsou boty na basket v módním světě tak populární? Stojí za nimi spousta kontroverzí

30.04.2021 | Krása a móda

Nejspíš je ve skříní také máte – pohodlné plátěnky pro horké letní dny, kdy chcete vypadat dobře, ale zároveň si neničit nohy na vysokém podpatku. Nezáleží na tom, jestli jste hrdou majitelkou značky Converse nebo se spíše zhlížíte v nějaké ze siluet od Michaela Jordana. Kvalita se zkrátka pozná a bude vám dobře sloužit.

Ale proč právě basketbalové boty? Co je na nich tak výjimečného, že si bez nich už letní módu snad ani neumíme představit? Pojďte spolu s námi nahlédnout pod roušku basketbalového zákulisí.

Všechno začalo v dílně Converse

Přiznejme si to – tyhle boty zpočátku žádné módní ambice neměly. Jejich účel byl jediný; dobře posloužit hráčským esům v NBA, případně podobných soutěžích. Značka Converse se o to snaží už od roku 1917. Právě tehdy spatřily světlo světa dodnes oblíbené vyšší plátěnky, jejichž design se až do dnešních dob v zásadě nezměnil.

A jak se tedy staly módní ikonou? Může za to špičkový hráč Chuck Taylor. Ano, boty, které dostal na zápas, se mu docela líbily. Ale přesto na nich nějaké ty chyby našel. A místo toho, aby poslal firmě pořádně opepřenou stížnost, udělal si čas a vyložil designérům všechna svá trápení společně s navrhovaným řešením.

Dnes se tomu říká konstruktivní kritika, v té době však šlo o něco zcela přelomového. A protože ho zástupci Converse z kanceláře nevyrazili (a místo toho mu dali k ruce šikovnou partu návrhářů), dostaly se brzy do prodeje mnohem propracovanější kousky z kolekce Chuck Taylor All Star. A ty si získaly širokou oblibu napříč celým uživatelským spektrem. Hráči si totiž jejich pohodlnost, odolnost a dokonalou „přilnavost k noze“ rozhodně nenechali pro sebe. A legenda byla na světě.

Michael Jordan byl se značkou Nike doslova propojen

Další legenda si však na svůj vznik musela trochu počkat. Zprvu vypadala spolupráce Michaela Jordana a značky Nike z roku 1985 vcelku nenápadně. Černo-červené boty Jordan Air 1 totiž skvěle ladily s jeho dresem z týmu Chicago Bulls. Obul si je tedy na zápas (už předtím si jejich design i pohodlnost nemohl vynachválit). NBA se však takové rebelantství nelíbilo a hned vzápětí mu poslala dopis, v němž vyhrožovala pokutou 5 000 dolarů, pokud si Jordan ještě někdy tyto „boty v barvách neodpovídajících dresu“ vezme na zápas.

Nike i Michael vzali celou anabázi s humorem. Dopis se dostal (v mírně upravené formě) i do reklamy a Michael v nich sportoval dál (byť mimo oficiální hledáček asociace). Díky tomu se značka vepsala rychle do obecného povědomí, a protože šlo navíc o boty maximálně pohodlné a v široké paletě barevného provedení, nenechala na sebe jejich masová oblíbenost dlouho čekat.

Chcete se s nimi seznámit blíže? Pak zamiřte ke specialistům na stránky Footshop.cz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat