Kyselina hyaluronová pod drobnohledem

Věřili byste tomu, že kyseliny hyaluronové má vaše tělo na rozdávání? S každým rokem navíc i slunečním paprskem však její produkce klesá.

Kyselina hyaluronová je něco jako svatý grál. Tedy alespoň v kosmetickém průmyslu, kde jsou produkty s jejím obsahem vyhledávaným zbožím. Vážně ale působí s takovou razancí, jak se povídá? Na to mají odborníci jasný názor!

Schopnosti, které se dotýkají zázraků

„Kyselina hyaluronová je molekula cukru, která se přirozeně vyskytuje v pokožce i jiných typech lidské tkáně, třeba v očích a kloubech,“ vysvětluje dermatoložka Nancy Samolitis, která je spolumajitelkou vyhlášených zkrášlujících lázní, jež se nacházejí v americké Kalifornii. „Má strukturu podobnou želé a její jediná molekula na sebe naváže až tisíci násobek vlastní váhy. V praxi to znamená, že jeden gram pohltí i několik litrů vody. To žádná jiná přírodní sloučenina neumí,“ pokračuje jmenovaná expertka přes krásu.

Elixír mládí, který funguje

Protože kyselina hyaluronová funguje jako houba, která nasává vlhkost, bojuje proti dehydrataci a tím i proti stárnutí. Ostatně, mnoho klinických výzkumů potvrdilo, že vyplňuje vrásky, rýhy i kožní prohlubně! A co víc, na efekt člověk nemusí čekat dlouho. „U některých lidí mohou být účinky viditelné takřka okamžitě. Tato kyselina vtáhne vodu hluboko do pokožky a dokáže ji tam udržet, což ji odlišuje od běžných pleťových zvlhčovačů, které odpařování tekutin neumějí zabránit. Je tedy nejen populární, ale i zatraceně efektivní,“ upřesňuje jiná americká dermatoložka, tentokrát Marisa Garshick, která působí na newyorské vysoké škole Weill Cornell Graduate School of Medical Sciences.

Nečekejte, až se stáří zeptá

I když je zmíněná kyselina tělu vlastní, její zásoby samozřejmě (a bohužel) nejsou bezedné. „Samovolná produkce klesá s věkem, ovlivňují ji také všudypřítomné toxické látky, stejně jako sluneční záření. Proto kosmetické produkty s obsahem kyseliny hyaluronové doporučuji používat už od dvacátých narozenin,“ uzavírá dermatoložka Nancy Samolitis.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat