Většina žen je se svým poprsím nespokojená

Malá, velká, povislejší či nesouměrná. Ač jsou ženská ňadra krásná taková, jaká jsou, nikdo, tedy kromě mužů, s nimi není spokojený. Ženy k nim bývají kritické a především hodnotí jejich velikost, což je může stát i život!

Ženský hrudník muže vždycky fascinoval a fascinovat bude. Obrovská mezinárodní studie zveřejněná ve vědeckém časopise Body Image však naznačuje, že většina žen není se svými ňadry spokojená. „Jedním z mých výzkumných zájmů je odhalit, co lidé v různých kulturních a národních podmínkách zažívají a jakým způsobem přemýšlejí o svém těle,“ uvedla vedoucí výzkumnice Viren Swami, profesorka sociální psychologie ze soukromé malajské univerzity se sídlem v Kuala Lumpur s tím, že do svého bádání ohledně prsou zapojila 18 541 žen ze 40 zemí světa.

Cizí hrudníky. Jsou vždycky hezčí?

Všechny dobrovolnice se dívaly na počítačem generované obrázky 14 ženských postav s různými velikostmi prsou. Ženy byly požádány, aby uvedly, který obraz se nejvíc podobá jim samotným a který ony samy považují za atraktivní.

Celkově 47,5 % účastnic chtělo mít větší prsa, než jaká jim do vínku dala sama příroda. 23,2 % žen by naopak uvítalo ňadra menší. 29,3 % žen bylo s velikostí svých prsou spokojeno. Akademici přitom vypozorovali, že mladší, méně finančně zabezpečené a více neurotičtější ženy si starosti o svůj hrudník dělají častěji než kterékoli jiné skupiny žen.

Kult krásy versus skutečný problém

„Dámy, jež nejsou spokojené s velikostí prsou, často bývají ve špatném psychickém stavu a mají nelichotivý obraz o svém těle, taky trpí nízkou sebeúctou, a co je ještě horší, nepraktikují samovyšetření prsu. Bez ohledu na věk nebo národnost,“ dodala výše uvedená výzkumnice, podle které je tohle všechno celé špatně.

Rakovina prsu je celosvětově hlavní příčinou úmrtí u žen a právě nespokojenost s velikostí „dvojčat“ může stát za tím, že se nemoc neodhalí včas. Jen kvůli úzkostem nebo rozpakům. Dalším klíčovým zjištěním je, že mrzutost nad velikostí prsou prý s věkem klesá. Je možné, že starší ženy už tak neřeší všechen ten tlak na krásu a ideály a již jsou smířené s tím, jakým způsobem se na jejich ňadrech podepsalo těhotenství a kojení.

Co dalšího je v plánu?

„Naše data pocházela primárně ze socioekonomicky rozvinutých prostředí, takže bude důležité prozkoumat, zda naše zjištění platí i u globálně rozmanitějších populací. Existuje také mnoho dalších faktorů, které mohou spokojenost s ňadry ovlivnit, například účast na fyzické aktivitě. Tohle ještě musíme zohlednit,“ uzavřela Viren Swami.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat