Na kvalitu vlasů má vliv i cestování

Už se vám na dovolené někdy „zbláznily“ vlasy? Děje se to vcelku běžně. Příčinou je vlhkost, slunce a tvrdá voda. Ale svůj podíl na tom může mít i užívání hormonální antikoncepce.

Asi každý milovník cestování se už přesvědčil o tom, že návštěva nové země může mít negativní dopad na zevnějšek, zejména pak na účes. Ležérní vlny se náhle změní ve stoh nepoddajné slámy, rovná hříva se zase začíná kroutit do roztodivných tvarů a nechce si nechat domluvit. Proč nám zrovna takové věci kazí dovolenou? V nežádoucích vlasových změnách má prsty více faktorů. A bohužel se s nimi nedá nic moc dělat.

Něco jako dárek na uvítanou?

Nejen ostré sluneční záření, i vlhkost místa, kde se nacházíte, jde v tomhle proti vám. Právě vlhkost tvar vlasů ovlivňuje ze všeho nejvíce, protože narušuje a zase obnovuje jejich vodíkové vazby, kvůli čemuž pak vypadají a chovají se jinak, než jste zvyklí. Nelze tomu zabránit. Ovšem určitě by se to nestalo v hodně suchém klimatu (1). Jak je to s vodou? Proč i ona může být problémem?

Očista je mnohdy kámen úrazu

Voda bývá měkká i tvrdá. Ve druhém z těchto případů obsahuje spoustu iontů vápníku a hořčíku, které mohou špatně reagovat s používaným šamponem a tvořit usazeniny na povrchu vlasů. Účes je pak suchý, matný, bez lesku i vitality. K mytí i oplachování je vždy lepší voda měkká, ale vy si jako turista samozřejmě nemůžete vybírat (2). A co s tím vším mají společného prášky proti nechtěnému početí?

Dvě strany jedné mince

Spousta žen začíná pár týdnů před cestou užívat hormonální antikoncepci, aby nedošlo k nějaké nehodě. Tak jistě, je to pro ně pohodlné, ale v závislosti na typu mohou některé pilulky podstatně zhoršit kvalitu vlasů, protože vyvolají či zhorší jejich nadměrné vypadávání. Kromě toho kvůli nim může být pokožka celkově mastnější, což se projeví třeba pupínky nebo černými tečkami (3). 

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19138021/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927171/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1589552/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat