Péče o pleť podle věku

Co je pro pokožku dobré ve třiceti, čtyřiceti nebo padesáti? Znalostí jejích potřeb si můžete prodloužit mládí a předejít mnoha komplikacím. Kdy je vhodný čas na retinol a kyselinu hyaluronovou?

Ve chvíli, kdy jste přesvědčená o tom, že pro svoji pleť děláte naprosté maximum, se objeví první vráska. Nebo pigmentová skvrna, vyrážka či jiná nedokonalost! Že byste vážně něco podcenila? Možné to je. Ovšem třeba jen nutná kosmetická rutina neodpovídá vašemu věku. S každým desetiletím totiž kůže potřebuje něco trochu jiného. Jak se o ni starat, abyste obě byly spokojené?

Třicítka je ve znamení prevence

Ve třiceti letech si můžete začít všímat, že se pokožka mění. Projevují se účinky genetiky, životního stylu i ultrafialových paprsků. Registrujete tmavé kruhy pod očima i jemné linie kolem úst. Nyní je čas zaměřit se na prevenci a předejít tak dalšímu poškození. Jak by to mělo vypadat v praxi? Jemné mytí obličeje zachová přirozenou ochrannou bariéru pleti. Nezbytný je denní hydratační krém, ovšem nepodceňujte ani ten opalovací. Pokud vaše kůže vykazuje známky hyperpigmentace, používejte sérum s vitaminem C. Před spaním nanášejte produkty s retinolem, které zpomalují stárnutí (1). Co dělat ve čtvrté životní dekádě?

Čtyřicítka vyžaduje důslednost

Tohle jsou roky, kdy se objevují hlubší vrásky. Dochází k úbytku podkožního tuku i kolagenu, kolísají hormony. Jejich nerovnováha způsobuje akné, zejména pak v oblasti čelistního kloubu. Máte-li co dočinění s hormonálním akné, zaměřte se na přípravky s obsahem kyseliny salicylové. V tomto období je hydratace důležitější víc než kdy jindy, tak zařaďte do péče zvláčňující pleťové masky a oční krémy s aktivními složkami, jako je například vitamin A (1).

Kolem padesátky nastává sucho

V páté životní etapě bývá suchost největším a nejčastějším problémem. I kvůli tomu jsou tváře poněkud povislé a vzhled celkově unavený. Mezi další charakteristické známky tohoto desetiletí patří prasklé krevní cévy a skutečně znatelné linie. Podstatná je hlavně neustálá výživa a samozřejmě hydratace. Vaším spojencem bude kyselina hyaluronová. Hledejte ji v krémech, sérech i tělovém mléce. Zvažte také užívání doplňků stravy s vysokým podílem retinolu (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/, (2) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0022202X15529242







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat