Trvanlivost parfémů je podmíněna správným skladováním

Necháváte svůj oblíbený parfém bezprizorně postávat v koupelně, kde na něj neútočí jenom vlhkost, ale i dopadající sluneční paprsky? Tak si ho ještě užijte. V takových podmínkách vám totiž dlouho nevydrží. Voní ještě vůbec tak, jak má?

Na rozdíl od potravin nemá parfém datum spotřeby. Znamená to tedy, že se nemůže „zkazit“? Že bude pořád ve stejné kvalitě, a to do chvíle, kdy se jeho obsah zcela vyčerpá? Ale kdepak. Jeho životnost podstatně zkracuje třeba nevhodné skladování. Na poličce nad umyvadlem mu to sice sluší, ale vůbec nesvědčí. A to hned z několika důvodů.

Vhodné ubytování jako základ všeho

Zahraniční on-line obchod s kosmetikou Fragrance Direct, který na trhu působí už 20 let, nedávno zveřejnil článek, ve kterém se na uchovávání rozličných vůní důkladně zaměřil (1). Uvádí se v něm například to, že přímé sluneční paprsky, stejně jako vlhkost a vyšší teploty, parfém rychle znehodnocují, neboť narušují jeho chemické vazby. Působením těchto nepříznivých vlivů se prý tekutina může doslova „rozložit“. Bohužel k tomu tak trochu přispívají i výrobci. Polehčující okolností je snaha o atraktivní vzhled.

Světlý flakon je špatný flakon?

„Obecně platí, že čím tmavší je lahvička, tím déle vůně vydrží v kondici. Je-li vytvořená ze světlého či zcela čirého skla, urychluje tím degradaci parfému, protože neposkytuje absolutně žádnou ochranu před světelným zářením,“ vysvětlují zástupci jmenovaného internetového portálu (1). A jak je to s klimatem?

Vlhkost je úhlavní nepřítel

„Je smutné, že spousta lidí nechává parfémy a toaletní vody v koupelně, kde jsou snadno dostupné a hlavně po ruce. Nadměrná vlhkost má však negativní vliv na jejich částice, přičemž je nevratně poškozuje. Najděte si raději nějaké jiné a suché místo. Hodí se kupříkladu ložnice. I v té je ale dobré mít flakony uzavřené ve skříňce nebo šuplíku. Měly by být také v původní krabičce a ve svislé poloze,“ doporučují zástupci společnosti Fragrance Direct (2). Máte v tomto směru co napravovat?

Zdroje: (1) www.harpersbazaar.com/uk/beauty/fragrance/news/a41568/how-to-store-your-fragrances/,  (2) www.fragrancedirect.co.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat