Hormonální akné podle ajurvédy

Když se zblázní hormony, je každá rada drahá! Hormonální akné se objevuje až do menopauzy a dokáže pěkně potrápit. Hledáte způsoby, jak se s ním vyrovnat? Použijte zelený čaj!

Hormonální akné je obvykle známé jednoduše jako akné. Za jeho vznik může zejména vzestup androgenů, jako je testosteron (1). Pozná se tak, že se pupínek stále vyskytuje na stejném místě, akné se spouští během období před menstruací nebo menopauzou, zhoršuje se se zvýšeným stresem, má pravidelný cyklus a je charakterizováno bolestivostí. Ájurvéda na tento problém nahlíží jiným způsobem než tradiční medicína. A doporučuje tyhle tipy (2).

Nejprve zlepšete trávení

Ledové nápoje a studené jídlo narušují a zpomalují proces trávení, takže pro tělo je pak obtížné potravu rozkládat a vstřebávat. Z tohoto ohledu se studeným jídlům vyhýbejte. Omezte i příjem sladkých a tučných potravin.

O pleť pečujte santalovým dřevem

Použijte lžičku prášku červeného santalového dřeva, kapku ghí, lžičku kurkumy a medu. Vše to dobře promíchejte a nanášejte na pleť (třikrát až čtyřikrát týdně). Masku vždy nechte usnout a omyjte. Kromě ní lze postižená místa neustále hydratovat přírodními složkami, jako je med a aloe vera.

V praxi se osvědčuje i jojobový olej. Jeho lokální aplikace může pomoci při kontrole produkce kožního mazu. Protizánětlivá povaha redukuje zanícené léze akné, jako jsou papuly, pustuly, cysty a uzliny. Antimikrobiální povaha podporuje proces hojení a redukuje bakterie. Skvělých výsledků dosahuje i olej neemový (jinak zvaný nimbový), kokosový a ibiškový. Dobrou zprávou ale je, že si vystačíte i se zeleným čajem.

Flavonoidy, kterými se může pochlubit, jsou nyní propagovány jako účinný prostředek proti akné. Jednoduše do něj namočte vatový tampon a každé ráno i večer jím přejeďte po zasažených oblastech. Vyzkoušet můžete i grahamovou mouku. V kombinaci s růžovou vodou dokáže zmírnit zánět, vyčistit póry a redukovat komedony.

Zabojujte proti hormonální nerovnováze

Připravte si polévkovou lžíci kmínu, stejné množství semen fenyklu a koriandru. Suroviny povařte ve vodě, nápoj sceďte a vypijte. Pokuste se ho konzumovat každý den. (Vždy čerstvý.) Pokud do něj přidáte ještě lžičku zázvoru, postaráte se i o očistu od toxinů.

Změňte životní styl

Ujistěte se, že spíte sedm až osm hodin a do denního režimu zařaďte jakoukoli fyzickou aktivitu. (Pomáhá udržet hormon kortizol pod kontrolou.)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740760/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat