Používání řasenky nese zdravotní rizika

Jeden pohled řekne víc než tisíc slov. Je to ten hlavní důvod, proč používáte řasenku? A víte, že si jejím prostřednictvím na řasy nanášíte i bakterie i roztoče, které mohou způsobit záněty a infekce?

Řasenka jakožto šikovný vynález moderní doby? Nenechte se zmást. Podle jistých historických pramenů byla běžnou součástí zkrášlovacích procedur již před šesti tisíci lety. S největší pravděpodobností se zrodila ve starověkém Egyptě, kde ji za účelem barvení, prodloužení a zviditelnění řas používala obě pohlaví (1). Dnes se samozřejmě vyskytuje spíše v dámském kosmetickém arzenálu, kde má své nepostradatelné místo. Ovšem pozor, každý den by se k očím pouštět rozhodně neměla. Proč?

Temná stránka vyhledávaného pomocníka

Jakýkoli produkt, který si nanášíme na obličej, může ucpat nejen póry, ale způsobit i podráždění, záněty a infekce. Čím déle danou věc „nosíme“, tím větší rizika to představuje. V případě zmíněné řasenky se může jednat i o naprostou ztrátu řas, což je hrozba takřka gigantického rozměru (2). Vážně je ten nevinně se tvářící štěteček a trocha černé barvy až takovým nepřítelem?

Bakterie a roztoči si s krásou moc nerozumí

Kosmetika aplikovaná v těsné blízkosti očí se do nich může dostat za několika málo minut. Navzdory obsaženým konzervačním látkám je nevyhnutelné, že se řasenka časem kontaminuje bakteriemi, které podporují infekce. Pokud ji zředíte slinami či vodou, nebo ji někomu půjčíte, množství bakterií i roztočů se ještě zvýší (3). A není to všechno.

Některé řasenky mají navíc dráždivé složení, které narušuje slzný film, kvůli čemuž oči rychle vysychají (2). Další problém je ten, že řada žen nevěnuje pozornost informacím, které se týkají data expirace. Používání prošlé řasenky plné choroboplodných zárodků může skutečně zapříčinit záněty i vypadání řas (3). A zvláště tehdy, pokud si s odličováním neděláte příliš velké starosti. Obecně se tento kosmetický produkt nedoporučuje využívat každý den (3).

Zdroj: (1) www.entrepreneur.com/article/251978, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1529183908003795?via%3Dihub, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927173/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat