Tělo zahalené do jemného hedvábí

Historie hedvábí se datuje do počátku 27. století př. n. l. do Číny, která byla do té doby výhradní a jedinou oblastí, kde se hedvábí používalo. Obrat přišel až s příchodem obchodních cest mezi Čínou a Středozemním mořem. Během druhé poloviny prvního tisíciletí před naším letopočtem se pak s otevřením „Hedvábné stezky“ začalo hedvábí šířit napříč světem.

V Číně bylo pěstování bource morušového svěřeno pouze ženám a samotné hedvábí bylo považováno za luxusní předmět, díky čemuž se stalo výsadou vysoké společnosti. Popularita rostla tak prudce, že tehdejší zákony musely být upraveny tak, aby bylo možné omezit používání hedvábí pouze na členy císařské rodiny. Toto pravidlo zůstalo v platnosti více než tisíciletí. Časem bylo povoleno nosit hedvábí i jiným vrstvám čínské společnosti (1).

Zajímavost: Hedvábí se nepoužívalo pouze pro výrobu oděvů, ale také pro výrobu papíru, což byl v podstatě první typ luxusního papíru. Jeho hodnota byla velmi vysoká a nezřídka sloužila jako platidlo pro vládní úředníky a kompenzace občanům, kteří si to obzvlášť zasloužili (2).

Proč je dodnes tak ceněné?

Jak již bylo řečeno, hedvábí je jedinečné vlákno přírodního původu známé pro svůj lesk, sílu a odolnost, a má velmi dlouhou historii jako předmět obchodování po celém světě. Hedvábí je ztělesněním luxusu díky vysokým výrobním nákladům, hebkosti a elegantnímu vzhledu, a proto je oblíbeným materiálem ve špičkovém a módním designu (2).

Jaké jsou výhody a nevýhody hedvábné tkaniny?

Hedvábí je známé pro svůj krásný splývavý a absorpční charakter spolu s dalšími pozitivními faktory (2):

Textura: Hedvábí je neuvěřitelně měkké s jedinečným leskem, což mu dodává punc luxusu.

Pevnost a odolnost: Málokdo ví, že se jedná také o jedno z nejpevnějších přírodních vláken, i když samozřejmě nutno podotknout, že část jeho super pevných schopností se při navlhčení snižuje. Proto se hedvábí často mísí také s dalšími vlákny (např. bavlna) pro větší pevnost.

Savost: Hedvábí je jednou z nejvíce savých tkanin, proto je ideální tkaninou v parných letních dnech.

Nevýhody

Statická elektřina: Vzhledem k tomu, že materiál velmi špatně vede elektřinu, může mít z počátku velký náboj statické elektřiny, který se nošením ztrácí. Proto pomáhá například hedvábné šátky před nošením pověsit přes kovovou tyč…

Srážlivost: Látka z hedvábí se při praní sráží, tudíž by takový oděv měl být vždy čištěn chemicky.

Atypické využití hedvábí

Na závěr ještě malá perlička. Pokud se domníváte, že je hedvábí pouze záležitostí luxusních oděvů, jste na omylu. Naleznete jej také jako příměs v plášti některých pneumatik jízdních kol (díky jeho lehkosti, odolnosti a pružnosti) a v lékařství (Například chirurgické stehy – nezpůsobuje autoimunitní reakci a nemůže být absorbováno lidským tělem). Nicméně, nejběžnější využití hedvábí je v oděvním průmyslu, a to nejen pro šití letního oblečení (díky své savé povaze a odvádění vlhkosti), ale mnohdy bývá rovněž základem zimního oblečení, jelikož, jak již bylo zmíněno, má nízké vodivé vlastnosti. Dále je používáno pro výrobu svatebních šatů a společenských oděvů, kravat a šátků, lůžkovin, padáků, závěsů apod (2).

Zdroje: (1) www.historyofclothing.com/textile-history, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936833/, www.masterclass.com/articles/fabric-guide-what-is-silk-how-to-use-and-care-for-silk-fabric







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat