Mobilní telefon si vybírá daň na vaší pokožce

Registrujete novou vrásku, která se na tváři objevila jako blesk z čistého nebe? Možná za ni můžete „poděkovat“ svému mobilu. Jeho modré světlo urychluje stárnutí, a navíc podporuje i vznik pigmentových skvrn!

Ve vyspělém světě není vlastnictví mobilního telefonu výsadou, ale naprostou nutností. A čísla to jen dokazují. Toto zařízení má zhruba pět miliard lidí, u poloviny z nich jde o chytrý smartphone. Průměrný uživatel používá svůj telefon tři a půl hodiny denně. Aby mu nic neuteklo, jeho displej v průběhu dne zkontroluje přibližně 58krát (1). Jaká to s sebou nese rizika? O těch uvažuje opravdu jen málokdo. Vy ano?

Vázne doprava, láska i zdraví

Ačkoli jsou chytré mobily nepostradatelným vybavením moderní doby, spojují se třeba s vyšším rizikem dopravních nehod, protože jsou pro řidiče rušivým elementem. Dále prý škodí očím, narušují správné držení těla, podporují nespavost a negativně zasahují do partnerských vztahů (2). A to je jen zlomek následků! Už jste slyšeli o tom, že se kvůli nim rychleji stárne?

Co hovor, to vráska?

Důkazy, které potvrzují, že modré světlo z mobilních telefonů nepříznivě ovlivňuje pigmentaci kůže, v posledních letech přibývají. Stejně jako poškození sluncem je pigmentace modrým světlem kumulativní, takže nebývá hned patrné. Tmavší hnědé skvrny se objevují až časem (2).

Toto záření přispívá k rozpadu kolagenu, což vede k rozvoji vrásek a jemných linek. Celkově oslabuje kožní bariéru, takže pokožka začne být ochablá, mdlá a laxní (2). To jakože se máte vrátit „zpátky na stromy“ a mobilu se okamžitě zbavit? Tak zlé to asi nebude, ovšem raději v běžné kosmetické péči učiňte pár změn.

Navažte spolupráci s antioxidanty

Nakrmte pokožku vysoce kvalitními antioxidanty, zvýší to její ochranu před volnými radikály a vnějšími agresory, dobrými spojenci jsou vitaminy C a E. Zaměřte se také na produkty, které obsahují retinoidy a kyselinu glykolovou. Bývají skvělým výchozím bodem pro zesvětlení oblastí postižených pigmentem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579483/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076301/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/, www.kommandotech.com, www.statista.com, www.houseofwellness.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat