Džíny jsou klasikou bez věkového omezení

Džínové kalhoty jsou dnes k dispozici ve všech představitelných tvarech: od těsných dámských džínů přes pohodlné modely pro volný čas až po extra robustní pánské džíny. Život bez vytoužených oděvů by byl nemyslitelný…Pokud máme věřit výzkumníkům, ženy by džíny měly ale v určitém věku přestat nosit. A důvod vás překvapí.

Džíny jsou dnes nejen v každém šatníku, ale také často zmiňovaný termín. Populární kalhoty dostaly své jméno po italském městě Janov, ze kterého pocházejí tkaniny prvních bavlněných kalhot. V hovorovém jazyce se Gênes (francouzský název Janova) brzy stal džíny. Levi Strauss vyrobil své první džíny z materiálu Serge de Nîmes, látky z města Nîmes. To bylo zkráceno na název Denim Jeans, který je dnes běžný.

Nejdřív vyprat, prosím!

Jakýkoli jiný kus oblečení se prodává hned po výrobě – ale ne džíny. Džíny se nejdříve vyperou ve velkém mycím bubnu. Populární džíny Stone-Washed (umyté kameny) se perou velmi speciálně – společně s pemzovými kameny nebo enzymy. Pemza je volná lávová skála, která se dá ale vyrobit i uměle. Enzymy jsou látky, které mohou urychlit chemický proces.

Tyto dvě ingredience silně otírají vrstvu barvy, až se objeví přirozená barva džínoviny. Čím déle látku perete, tím světlejší džíny budou. Džíny lze prát až šest hodin. Mimochodem – nezkoušejte prát džíny pomocí kamenů doma. Kameny mohou rozbít pračku (a rozzlobit rodiče).

Pak už stačí jen džíny vyžehlit a poslat do obchodu na prodej.

Omezené věkem?

Džíny jsou klasikou a mají trvalé místo v našich skříních. Jsou dokonce tak univerální, že je můžete nosit v jakémkoli věku. Nebo jsme si to alespoň mysleli. Výzkumníci studie britské společnosti CollectPlus ale nesouhlasí.

Pokud se stále vejdete do svých starých džínů i po dosažení věku 53 let, je to jako vyhrát jackpot! Pak už stejně nové džíny nemá cenu kupovat – pokud tedy věříte tvůrcům studie. Výsledky studie totiž ukázaly, že dámy po padesátce potřebovaly pět dní, než našly perfektně padnoucí džíny. Důvod nemá nic společného s postavou nebo věkem! Ale tento proces je pravděpodobně tak stresující, že údajně šest procent těch, kteří shánějí nové džíny, se při tom rozpláče. Rada výzkumníků tedy zní – od svých 53. narozenin si džíny nekupujte.

Naše rada: Neklesejte na mysli a místo toho se těšte na pět dní nakupování. A pokud se rozpláčete, pak prosím jen proto, že jste místo jedněch perfektně padnoucích džínů našli deset dalších krásných kousků do skříně s oblečením.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat