Vyrážky nejsou vždycky na obtíž

Je teď vaše pleť podrážděná a zarudlá? Možná za to může nový krém, který jste nedávno začali používat. A tyto projevy jsou jasným důkazem, že opravdu funguje!

Koupili jste si nový kosmetický produkt a začali ho pravidelně aplikovat. Nejdřív se nedělo nic, ale ouha, najednou se objevila podivná vyrážka. Anebo otravné rudé pupínky! Jste z toho logicky naštvaní a frustrovaní, protože onen krém nestál zrovna málo. I když zřejmě máte velkou chuť hodit ho do odpadkového koše, ještě zadržte.

Když se kácí les, létají třísky

To, že se se pleť hloubkově čistí, regeneruje i obnovuje, se skutečně může projevit vyrážkou nebo vzplanutím akné. Mnohdy se objevují i dočasné praskliny na kůži, pokožka bývá také suchá a podrážděná (1). Za to mohou určité aktivní složky v používaných produktech. Jaké?

Ukažme si na ně!

Jako hlavní podněty se běžně identifikují různé formy vitaminu A, a to včetně kyseliny retinové a samotného retinolu. Na jejich seznam patří i exfoliační kyseliny, jako je kyselina mléčná, glykolová a salicylová. Všechny tyto aktivní látky způsobují, že pokožka pracuje tvrději, aby vytvořila nové buňky, které obnovují a regenerují její povrch. Důkazem zvýšeného buněčného obratu mohou být uhříky, bílé a černé tečky, suchost, šupinatost, zarudnutí, pálení i odlupování (2). Projevy bývají mylně chápány jako špatné reakce na daný kosmetický produkt, ovšem ve skutečnosti jsou známkou toho, že používaný krém či sérum funguje tak, jak má. Kdy přijde zlepšení?

Všechno má svůj čas

Toto čistění a regenerace bývá krátkodobým rituálem. Jakmile si pleť na nové složení a obsažené látky zvykne, vše se zklidní. A dostaví se jen pozitivní změny (1). Takže ano, tomu zakoupenému produktu dejte ještě šanci. Nebudete litovat!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292081/, (ě) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat