Za dřívější šediny může nedostatek vitaminů

Zatímco vaše kamarádka, která je ve stejném věku, nemá ani jeden šedivý vlas, vy je můžete rozdávat doslova na potkání? Možná je to tím, že vám schází vitamin B. Ale vysvětlením může být i stres. Nejste jeho obětí?

S přirozeným stárnutím se mění nejen naše těla, ale i pokožka i vlasy. Registrujete první šediny? Co když za ně může čas jen z půlky? Možná, že jim hodně nahráváte i vy sami.

Proč se to děje?

Šedivění je v konečném důsledku přirozený proces. Jak léta ubíhají, zmenšují se buňky ve vlasových folikulech, které produkují pigment melanin, čímž hříva začíná blednout. Šedá tedy ve skutečnosti není barvou – vzniká tím, že se náš přírodní odstín mísí s bílou (1). Je tedy jasné, že vyhnout se tomu nelze. Ovšem jistě jste si všimli, že někdo šediví dřív a někdo zase později. Proč to všichni nemají stejně?

Tajemstvím je vitamin B

V pozadí předčasných šedin mohou stát některé zdravotní komplikace, z nichž ta nejčastější se týká narušené činnosti štítné žlázy (2). V tomhle směru jste naprosto v pořádku, přesto vám účes poněkud bledne? Možným vysvětlením mohou být nutriční nedostatky. A to jako vážně. Dlouhodobější nedostatek vitaminů negativně ovlivňuje vlasové kmenové buňky, což vede právě k dřívější tvorbě šedin (3). Jakou látku si obzvláště pohlídat? Z četných studií (3) vyplývá, že v tomto směru je klíčový vitamin B, jehož nízké hladiny s šedinami úzce souvisí. Neschází vám náhodou? Kromě absence této látky jdete zmíněnému kosmetickému nešvaru naproti i tím, že podléháte nervozitě.

Čím větší nervy, tím světlejší hlava

Lékařské výzkumy (4) neustále naznačují, že emocionální, environmentální nebo fyzický stres v blednutí kštice sehrává zásadní roli. Když se k tomu připočte i deficit „béčka“, je o záplavu světlých pramenů postaráno. Tedy alespoň takový názor zastává americká dermatoložka Tess Mauricio. Podle ní je třeba zohlednit i genetické faktory. Jinými slovy – pokud vaši rodiče začali šedivět v raném věku, s velkou pravděpodobností vás čeká stejný osud.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4830165/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/search/research-news/8328/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat