Zajímavá využití aloe vera

Aloe vera je stálezelená trvalka původem z Arabského poloostrova. Ve velkém se pěstuje pro komerční účely, neboť se již po staletí využívá k léčbě mnoha zdravotních a kosmetických problémů. Pokud aloe máte doma, víte, k čemu všemu se dá využít? Třeba i jako odličovač!

Aloe pravá (Aloe vera, syn. Aloe barbadensis) je jednoděložná, vytrvalá rostlina, jež se dá najít ve spotřebních výrobcích, včetně nápojů, pleťových mlék a mastí. Bývá oblíbenou pokojovou rostlinou a zároveň domácí lékárničkou. Seznamte ji se svou pletí a rozpusťte si vlasy. Tímhle vás uchvátí (1)!

Odstraňovač make-upu

Máte na obličeji zbytky řasenky, a to i po odlíčení? Vyzkoušejte gel z aloe vera. Eliminuje nepoddajný make-up a pokožku dokonale hydratuje.

Přírodní gel na obočí

Jestli s oblibou používáte řasenky na obočí, jistě si zamilujete i tenhle fígl. Čistý štětec od již vyschlé řasenky namočte do gelu aloe vera a zkroťte své obočí jedním tahem. Jemný gel poskytuje pružnou fixaci!

Péče o vlasy

Pokud vaše vlasy vážně potřebují hydrataci, aloe vera může být dobrou volbou. Některé proteiny, minerály a aminokyseliny v uvedeném sukulentu totiž působí jako dobrý vlasový kondicionér. Aloe zároveň snižuje zánět ve vlasové pokožce a působí proti vypadávání vlasů. Aloe vždy z pokožky hlavy a pramenů pečlivě vymyjte!

Poúrazové ošetření

Aloe je protizánětlivé a přirozeně chladivé, proto se hodí jako první pomoc při drobných řezných ranách a popáleninách v kuchyni. Krotí i vyrážky, svědění a podráždění kůže. Doporučuje se extrahovat gel z listu a nanášet jej dvakrát denně či podle potřeby.

Léčba akné

O pupínky, zvláště v obličeji, nikdo nestojí. Naštěstí je tu aloe se svými přirozenými antimikrobiálními vlastnostmi, jež dokáží akné léčit – bez poškození kůže. Aloe je zároveň zdrojem kyseliny salicylové, beta-hydroxykyseliny, která pomáhá rozpouštět přebytečný maz a uvolňovat póry (proto je velmi běžnou složkou ve všech druzích volně prodejných přípravků na akné). Opět se rozhodněte pro čisté aloe, naneste ho na potřebná místa, stejně jako byste to udělali při jakémkoli lokálním ošetření, a nechte působit přes noc.

Vynikající exfoliátor

Protože aloe je tak přirozeně hydratační a zklidňující, bývá dokonalým základem pro výrobu vlastního tělového peelingu. Pro tyto účely smíchejte 2-4 polévkové lžíce gelu z aloe vera s trochou cukru (použijte tolik, kolik je potřeba, abyste dosáhli textury s preferovanou úrovní zrnitosti). Peeling po těle roztírejte krouživými pohyby a následně ho opláchněte vodou.

Pleťová maska ​​​​proti stárnutí

Aloe je také bohatým zdrojem vitaminů E a C. Oba to jsou silné antioxidanty, přičemž céčko pomáhá zvýšit produkci kolagenu, látky, jež podporuje elasticitu pokožky. Díky kolagenu pleť vypadá viditelně mladší.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat