Peeling obličeje podle typu pleti

Zbavujete pleť odumřelých kožních buněk pomocí peelingu? A používáte ten, který vaší pokožce skutečně pomáhá?

Exfoliace pokožky neboli peeling má několik výhod. Zlepšuje barvu pleti, její jasnost, tón a texturu, stimuluje tvorbu kolagenu, podporuje zdravý růst kožních buněk, vyhlazuje vzhled jemných linek a vrásek, zvyšuje hydrataci pokožky a je nápomocný při řešení viditelných nedokonalostí pleti a povrchových jizev. Také umožňuje, aby produkty péče o pokožku byly účinnější. Jestli pomáhá, nebo naopak škodí, o tom rozhoduje jeho složení, ale především typ vaší pleti. Každá pokožka totiž potřebuje jiné zacházení!

Normální pleť

Pokud máte normální pleť, můžete použít jakýkoli typ exfoliantu. Začněte pomalu a postupně zvyšujte frekvenci. Navíc máte štěstí, protože ruční i chemická exfoliace jsou pro váš typ pleti bezpečné. Normální pleti můžete dopřát peeling 1× za 7 až 14 dní. Mezi jednotlivými relacemi pozorujte, jak pokožka na jemné obrušování reaguje.

Suchá kůže

V případě, že máte suchou pokožku, měli byste se vyhnout mechanickým exfoliantům, protože mohou být příliš drsné a tím pádem pokožku zbaví jejích přirozených olejů. Místo toho se rozhodněte pro chemický exfoliant s alfa-hydroxylovými kyselinami nazývané také ovocné kyseliny (organické látky běžně se vyskytující v ovoci, zelenině a mléce). Konkrétně kyselina glykolová pomůže odstranit odumřelé buňky na povrchu pokožky, aniž by ji zbavovala vlhkosti. U suché a citlivé pleti buďte opatrnější a peeling nanášejte asi 1× za 3 až 4 týdny.

Mastná pleť

Máte-li mastnou pleť, použijte jakýkoli typ exfoliantu kromě těch, které obsahují oleje. Vyhledávejte přítomnost tea tree či heřmánku, látek, které pomáhají zmírnit zarudnutí, podráždění pleti a vyrážky. Exfoliaci provádějte pravidelně, abyste zabránili hromadění mastnoty a odumřelých kožních buněk, což může vést k akné a černým tečkám. Obecně mastná pleť snese častější aplikaci, zhruba 1× za 5 až 7 dní.

Citlivá kůže

U citlivé pleti se vyhněte mechanickým exfoliantům, protože mohou být příliš agresivní. Vhodné nejsou ani produkty s vysokou koncentrací alfa-hydroxylových či salicylových kyselin. Naopak skvělý je jojobový olej nebo růžová voda.

Rozdíl mezi chemickým a mechanickým peelingem

Pakliže si stále lámete hlavu, co to ten chemický nebo mechanický peeling vlastně je, odpověď je jednoduchá. Chemický peeling odstraní odumřelé buňky za pomoci kyselin, ovšem při nesprávném použití může pleť podráždit. Mechanický peeling obsahuje jemná zrníčka, která pleť obrousí. Při častém a agresivním použití může pleť mikroskopicky poškodit.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4720453/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat