Jak zvolit lyžařské brýle?

02.01.2023 | Krása a móda

Hustá mlha, sněhová vánice nebo silné slunce často výrazně zhoršují zorné pole při lyžování. Díky lyžařským brýlím se na sjezdovce nemusíte obávat žádného počasí. Napovíme vám, které vybrat, aby vás chránily před UV zářením a zraněním a zajišťovaly lepší viditelnost.

Jaké lyžařské brýle zvolit? Nejdůležitější vlastnosti a parametry

Dobře zvolené lyžařské brýle zajišťují správnou ochranu před poraněním očí a chrání před škodlivým působením slunečního záření. Díky sklům správné barvy a filtru můžeme své vidění zlepšit i za extrémních podmínek, např. v husté mlze, při intenzivních srážkách či během velmi slunečného dne. Aby však lyžařské brýle poskytovaly tu nejlepší ochranu, musejí být vyrobeny z kvalitních materiálů a mít speciální vlastnosti. Čemu se vyplatí věnovat pozornost při nákupu?

Materiál

Důležitý je materiál a způsob provedení samotných skel. Lyžařské brýle POC byly vyrobeny ve spolupráci se značkou Carl Zeiss, která se specializuje na optické výrobky. Kvalitní modely jsou vyrobeny z lehkého polykarbonátu odolného proti poškrábání a dalším mechanickým poškozením. Rovněž nezkresluje obraz, který zůstává výrazný ze všech úhlů.

Můžete si také vybrat mezi brýlemi bez obrouček, u kterých je zorné pole o něco širší, a skly osazenými v obroučkách. Druhý typ může být odolnější vůči poškození. Avšak při zvolení vhodných materiálů nám oba modely poslouží po dlouhou dobu. 

Vyplatí se rozhodnout se pro osvědčené značky lyžařských brýlí: Rudy Project, POC, KOO, Sweet Protection, Marker, které používají nejkvalitnější materiály a neustále pracují na konstrukcích.

UV filtr

Pouze lyžařské brýle vybavené kvalitními UV filtry správně ochrání zrak před slunečním zářením. Proto se vyplatí zvolit příslušenství od uznávaných značek, které garantují kvalitu skel a použitých filtrů. 

Systém anti-fog, konstrukce s protimlhovými vlastnostmi a systém ventilace

Kvalitní brýle se během používání nebudou zamlžovat. Díky tomu budou bezpečnější a nebudou během jízdy narušovat vaše zorné pole. V brýlích POC bylo použito např. dvojité sklo PC/CP, které má protimlhové vlastnosti a je velmi odolné. Lyžařské brýle KOO a Marker mají dodatečný povlak proti zamlžování. Aby uvnitř brýlí nadměrně nekondenzovala voda, musí mít také zabudovaný ventilační systém. Například lyžařské brýle Sweet Protection mají membránu GORE TEX, která vyrovnává tlak mezi skly a ventiluje.

Barva skel a možnost jejich výměny

Lyžařské brýle se mohou lišit barvou skel nebo umožňovat jejich výměnu. Proč je to tak důležité? Barvu skel je nutno volit podle podmínek v dané oblasti a počasí, protože právě na něm závisí úroveň propustnosti světla. Čím větší je množství slunečního svitu (je třeba vzít v úvahu i paprsky odrážející se od sněhu), tím tmavší skla. Na výběr jsou rovněž zrcadlová skla, která odrážejí sluneční paprsky, díky čemuž jich propouštějí méně.

Za účelem zvolení správné barvy skla stojí za to řídit se označením S s číslicí:

S0 – čirá skla, propustnost na úrovni 80–100 %. Nasazujte si je v noci nebo v případě, že se vyskytuje mlha či intenzivní sněžení;

S1 žlutá barva – propustnost 43–80 %. Noste je v noci nebo během zamračených dnů či srážek;

S2 žlutá barva – propustnost 18–43 %. Noste je, když je zamračeno;

S3 červená, modrá, šedá barva – propustnost 8–18 %. Jsou vhodné pro jízdu za slunečných dnů;

S4 černá barva – propustnost 3–8%. Pro velmi slunečné dny.

Některé značky ve své kolekci mají rovněž fotochromatické (samozabarvovací) lyžařské brýle, které se přizpůsobují podmínkám a slunečnímu svitu.

Tvar skel

Můžete se rozhodnout pro cylindrická nebo sférická. První vypadají plošší, ale ve skutečnosti jsou zakřivené. Vyznačují se vysokou flexibilitou a odolností, a poměrně velkým zorným polem. Může však docházet k odrazům. Sférické brýle se zaoblenými skly přizpůsobenými struktuře oka poskytují ještě větší zorné pole a minimalizují odrazy. Obraz není zkreslený. Jejich nevýhodou je menší odolnost.

Lyžařské brýle OTG pro korekční brýle

Pokud nosíte korekční brýle, zvolte speciální lyžařské brýle OTG, které jsou větší, širší a mají dodatečnou pěnu, která brýle chrání.

Přizpůsobení brýlím

Lyžařské brýle bychom měli přizpůsobit také helmě. Také lze zvolit kompatibilní modely, které tvoří např. značky POC, Marker či Sweet Protection. Nejlepší je vyzkoušet si jako sadu brýle a přilbu najednou.

Jak zvolit velikost lyžařských brýlí? Dámské, pánské a dětské brýle

Lyžařské brýle musí dokonale padnout, aby dobře chránily zrak před slunečními paprsky a oči před zraněním. Musí ideálně přiléhat k obličeji, avšak na žádném místě nesmí tlačit. Při volbě velikosti má význam pohlaví a věk lyžaře, protože mají vliv na tvar obličeje. Proto jsou dámské lyžařské brýle užší a dětské mnohem menší. 

Za pozornost stojí rovněž další úpravy výrobců, které perfektnímu přizpůsobení pomáhají. Lyžařské brýle  KOO mají 3vrstvé pěnové polstrování, díky čemuž dokonale přiléhají. 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat