Čisté esenciální oleje na pokožku raději nikdy neaplikujte

Esenciální oleje mohou nabídnout mnoho kosmetických účinků, ale pokud je budete na pokožku aplikovat v čisté podobě, koledujete si o malér. Které přesně bývají nejagresivnější a s čím je pro svou ochranu zředit?

Esenciální oleje mají celou řadu pozitivních účinků. Některé zprůchodní ucpané dýchací cesty, uklidní při stresu a utlumí bolesti hlavy, zatímco jiné zkvalitní spánek, zlepší soustředění nebo zmírní projevy alergie. A to se bavíme pouze o jejich inhalaci. Při vnějším použití mohou zase přispět k léčbě akné, zpomalit stárnutí či zastavit svědivé podráždění. Jenže má to jedno pravidlo – musí se používat správně. Říkáte si, že okolo jejich ředění s jiným nosným olejem je to mnoho povyku pro nic? Pletete se. A to na celé čáře!

O čem je tu vlastně řeč?

Nosné oleje jsou ve své podstatě rostlinné oleje bohaté na esenciální mastné kyseliny, stopové vitaminy a další složky s hojivými a omlazujícími schopnostmi. A proč se na ně v aromaterapii tolik bazíruje? Důvod je jasný – fungují jako jakýsi nepostradatelný nárazník. Mnoho běžně využívaných esenciálních olejů může v čisté podobě způsobit nežádoucí a nepříjemné silné kožní reakce. Patří mezi ně kupříkladu skořice, tymián, oregano, citronová tráva, máta a pelyněk. Aby se to nestalo, je třeba je před aplikací smíchat právě s nosným olejem, díky čemuž mají méně přímého kontaktu s kožními buňkami. A jaká mazlavá „ředidla“ pomohou dermatologickým nehodám zabránit?

Vsaďte na kokos, mandle nebo olivy

Naprosto vynikajícím nosným olejem je kokosový olej, který bývá běžnou součástí domácích potravinových zásob a přijde vhod v mnoha situacích. Dobře posloužit vám však může i ten olivový, jenž je báječným hydratačním prostředkem. Měli byste ale vědět, že se příliš nedoporučuje jedincům náchylným akné, neboť má tendence ucpávat póry. Pokud je to přesně váš případ, své nosné služby nabízí i olej mandlový, jojobový, arganový, šípkový, avokádový nebo slunečnicový. Možností na výběr je tedy spousta!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat