Lidé, považující se za neatraktivní, odmítají odložit roušky

Kde s nadílkou přitažlivosti selhaly sudičky, tam může pomoci rouška nebo respirátor. Že se tyto pomůcky už dlouho nenosí, protože obávaný koronavirus je zřejmě na ústupu? Ale kdeže! V kurzu jsou pořád, protože dokážou skrýt kdejakou vadu na kráse.

Není to tak dávno, co jsme bez roušek a respirátorů neudělali ani krok, protože jejich nošení bylo vládou nařízené, a tedy i povinné. Jakmile nejhorší covidové období skončilo, mohli jsme tyto ochranné pomůcky konečně odložit a ukazovat zase světu svoji pravou tvář. Ovšem ne každý se z toho radoval… (1).

Levné řešení pro chybějící sebevědomí

Perfektně symetrický obličej, záviděníhodné rysy, bezchybná pleť nebo běloskvoucí hollywoodský úsměv jako z titulní stránky módního magazínu. Ne, takové přednosti opravdu nemá každý. Ostatně, kdo z nás je se svým vzhledem naprosto spokojen a vůbec nic by na něm neměnil? Ať už jsme si o povinných rouškách mysleli cokoli, nedalo se jim upřít, že celou řadu nedokonalostí dokázaly velice dobře skrýt. A právě proto je někteří dobrovolně nosí pořád. A rádi (1)!

Společník na rande 

Vyplynulo to alespoň ze studie (2)publikované v magazínu Frontiers in Psychology. Její poznatky sdělují, že jedinci, kteří se považují za neatraktivní, zmíněné „masky“ používají stále, a to především proto, že chtějí udělat dobrý dojem, zvláště pak při pracovním pohovoru nebo na romantické schůzce naslepo. Rouškové opatření sebeobrany se tedy podle autorů výzkumu plynule změnilo v taktiku lepší sebeprezentace, což je poměrně zvláštní jev.

Jsem kus a musí to být vidět!

Tato studie (2) však poukázala i na další zajímavou skutečnost – ti, kteří ve svou atraktivitu naopak pevně věří, ochranný respirátor už nikdy nosit nechtějí, neboť si myslí, že jejich vrozenou přitažlivost značně snižuje. Co dodat? Je asi velice pravděpodobné, že se postupem času dozvíme o mnoha dalších výhodách a domnělých nevýhodách těchto hygienických pomůcek a postojích, které k nim máme!

Zdroje: (1) názor autora, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2023.1084941/full







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat