Vychvalovaný kokosový olej má i kosmetická rizika

Používáte kokosový olej v kuchyni často, protože je zdravý? Co když to tak vlastně není? Zázraky nečekejte ani při vnějším použití. Ucpe vám póry a vrásek vás určitě nezbaví!

Kokosový olej má už nějakou dobu pověst zázračného víceúčelového produktu. Také neustále slýcháte o jeho famózních pozitivech, proto jste došli k názoru, že rozhodně nemůže ublížit? Takhle růžové to s ním bohužel není. Uškodit může nejen zdraví, ale i pleti!

Záležitost s tuky

Tvrzení, že tuky patří k základním a neodmyslitelným složkám potravy, asi nepotěší žádného dietáře. Je třeba si ale uvědomit, že se dělí na nasycené a nenasycené mastné kyseliny, což je zásadní rozdíl. Ty nenasycené mají příznivý vliv srdce a neméně důležité jsou také pro správný vývoj dětí. Naopak nasycené mastné kyseliny srdci škodí, přičemž se dávají i do přímé souvislosti se zvýšeným rizikem nadváhy a obezity. Tuky jsou tedy dobré a špatné. A teď zkuste hádat, kterých je v kokosovém oleji více. Možná vás to zklame, ale nasycené mastné kyseliny činí 80 až 90 procent jeho složení, čímž se hodně podobá třeba vepřovému sádlu. No dobře, teď si možná slibujete, že konzumaci této rádoby superpotraviny výrazně omezíte a budete se raději soustředit na vnější použití. Ostatně, neříká se snad, že olej z kokosových jader skvěle hydratuje a zpomaluje tvorbu vrásek? Ani tady ale kdovíjaké zázraky nečekejte.

Delší mládí? Nechte si zdát

Jakou má tento olej konzistenci, to ví asi každý. Žádným překvapením není ani to, že na kůži vytváří mastný film, což je v zásadě ten hlavní problém. Kokosový olej je hodně komedogenní. To znamená, že neproniká do pokožky, ale „sedí“ na jejím povrchu, kvůli čemuž vytváří bariéru ucpávající póry. Právě z tohoto důvodu je použití na obličej nevhodné, protože když se nemůže řádně vstřebat, nemůže přinést ani žádné výhody. Pokud mu chcete dát šanci alespoň jako odličovači make-upu, nanášejte jen v oblasti očí, protože se tu nevyskytují mazové žlázy. A pro všechny případy ho následně opláchněte vodou.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9132222/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat