Nebezpečná móda: Šest kousků, co vám ničí postavu i zdraví

Módní trendy nás ovlivňují, aniž bychom o tom věděly. Každá z nás čas od času nějakému podlehne – a ne vždy je to (odhlédneme-li od případné estetické stránky) pro naše dobro…

Móda se totiž může negativně odrazit na našem zdraví. Pomineme-li tradiční nastydnutí, protože jsme si vzaly příliš krátkou sukni nebo třeba tenký svetřík, některé trendy mají o něco závažnější dopady. Tak například…

… nošení vysokých podpatků.

Nemyslete, že to nejhorší, co nám lodičky na vysokých podpatcích dokáží způsobit, jsou bolavé nohy. Bolesti chodidel, hroucení klenby a deformace prstů u nohou jsou jen několika položkami na seznamu nadepsaném „Jak nám škodí podpatky“. Jejich negativní působení je mnohem komplexnější – především podpatky trpí naše páteř. Mění se nám totiž těžiště celého těla a dostáváme se do nepřirozeného postavení.

Ačkoli je jasné, že jen máloco dodá našim nožkám eleganci jako právě pár úžasných botek na vysokánském podpatku, snažte se jejich nošení omezit. Letošní sezonu najdete v obchodech i spoustu krásných bot s mnohem „snesitelnějším“ podpatkem o ideální výšce cca 5 cm – zkuste jim tedy dát šanci! „Skvělou variantou jsou také sandálky na klínku, vybavené navíc platformou, která sníží výškový rozdíl mezi přední a zadní částí chodidla – boty jsou proto mnohem pohodlnější a jejich nošení také zdravější. V neposlední řadě jsou i stabilnější," radí styliska Michaela Stabrynová ze školy make-upu Surface.

... baleríny, žabky a spol.

Pokud si myslíte, že svým nohám ulevíte nošením balerín, žabek a jiných plochých bot, chyba lávky. Takové obutí naprosto postrádá jakoukoli oporu chodidla, takže zatěžuje šlachy (Také znáte tu bolest achillovek po dni stráveném v balerínách nebo plochých teniskách?) a může vést i k plochým nohám.

Neznamená to však, že všechny boty bez klenby musí putovat do popelnice. V lékárnách jsou k dostání anatomicky tvarované ortopedické vložky, které poskytnou chodidlům ideální podporu. Někdy postačí i jednoduchá gelová vložka (dnes jsou k mání v každé drogerii) vložená do zadní části boty – způsobí, že pata bude lehce výše než přední část nohy a navíc ztlumí otřesy při chůzi," doporučuje stylistka Michaela Stabrynová.

… tahání obří kabelky.

Kabelky rozměrů menších lodních kufrů určené k nošení na lokti, které jsou momentálně in, jsou sice velmi elegantní (tedy povětšinou, záleží na výrobci a vkusu zákaznice), ale naše tělo z nich radostí také zrovna neskáče. Nejenže tyto kabelky vyvíjejí velký tlak na samotnou paži, ale opět nepřirozeně zatěžují páteř a také rameno.

Jak z toho ven? Jednoduše – kabelky prostě střídejte a občas dejte prostor i nějakým menším (= lehčím). Také měňte ruce a ramena, na nichž je nosíte.

… nezdravé diety v touze po postavě modelek.

Ano, je pravda, že móda je všude okolo nás prezentována na modelkách, z nichž mnohé vzbuzují u odborníků oprávněné obavy kvůli evidentní podvýživě či poruše příjmu potravy. Je také pravdou, že se modelky s touto postavou staly jakýmsi uměle vytvořeným ideálem krásy, a tak nejedna žena zatouží vypadat podobně. Většina dospělých žen zná onu pomyslnou hranici mezi zdravou a nezdravou štíhlostí, trendem vychrtlosti jsou proto nejvíce ohroženy naše dospívající dcery.

Je proto třeba si uvědomit, že zdraví stojí nade vším, včetně módních trendů v podobě hubené postavy! Raději proto změňte jídelníček směrem k vyváženosti, nikoli hladovění.

… kupování nesprávné velikosti oblečení.

Spousta žen má pocit, že pokud se do oblečení „narvou“, znamená to, že si koupily svou velikost. Omyl. Některé z nás si pak kupují o číslo menší oblečení záměrně, aby vypadaly štíhleji. Bohužel to nefunguje. A ani jedna z popsaných možností neprospívá našemu organismu. Těsné, v podstatě násilné stažení svalů a vnitřností narušuje jejich činnost a může je poškodit. „Časté nošení velmi těsných kalhot navíc může vést k různým gynekologickým potížím. A když se přidá umělý materiál, na problém je zaděláno," varuje stylistka Michaela.

Náprava je jednoduchá – naučte se kupovat si oblečení ve vaší velikosti (té skutečné). Nejenže vám vaše tělo poděkuje, ale přestanete vypadat jako „kuřecí rolka v síťovaném obalu“.

… přesvědčení, že „přece žijeme jen jednou“.

Spousta žen má tendenci podlehnout módním trendům, aniž by si je tak docela mohla dovolit. Ne kvůli postavě, nebo nedejbože věku. Kvůli své peněžence. Především ženy, které ještě nemají vlastní rodinu, hřeší na své životosprávě tím, že si koupí raději nějakou trendy (a tedy i drahou) kabelku než cokoli jiného. Do další výplaty pak žijí o suchých rohlících, protože na nic jiného vlastně nemají. Na první pohled o nic nejde, ale takovéto chování může být z dlouhodobého hlediska dost nebezpečné. Vždy je nutné počítat s výdaji navíc, není možné ani upřednostňování módy nad zdravím. Zkuste využívat nejrůznější slevové akce nebo se porozhlédněte po nabídce na internetu (třeba z druhé ruky). „Nebo co takhle zabrousit do second handu nebo vintage obchodu? Kdo hledá, najde, a třeba zrovna vy budete mít štěstí a narazíte na kousek od návrháře slovutného jména – není přece nutné za trendy outfit utrácet tisíce!" dodává stylistka Michaela Stabrynová ze školy make-upu Surface.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat