Poznejte kosmetické schopnosti fenyklu

Věděli jste, že fenykl, který se hodí k rybám i masu, omlazuje pokožku? Nebo že zastavuje tvorbu lupů i nadměrné vypadávání vlasů? Pojďte ho kosmeticky zaměstnat, nebudete litovat!

Fenykl má nasládlou a lehce štiplavou chuť, která trochu připomíná anýz. Italská ani francouzská kuchyně by se bez něj neobešla! Právě v této gastronomii se k dochucení rybích polévek, masových směsí, salátů i omáček používá hodně často. Že to není jen tak obyčejné koření, to věděli už římští vojáci, kteří ho vnímali jako zdroj síly a fyzické odolnosti. O jeho zázračném působení však nepochybuje ani moderní věda, která mu zasvětila mnoho studií.

I v malém semínku se skrývají velké výhody

Fenykl se uplatní při trávicích potížích, jako je kupříkladu nevolnost, nadýmání i pálení žáhy. Spásu nabízí i kojencům se střevní kolikou (1). Rovněž ulevuje od alergie, astmatu i kašle, podporuje tvorbu mateřského mléka a reguluje hladinu cukru v krvi. Pomáhá také při otocích, zvyšuje plodnost a normalizuje tlak. Dále léčí infekce močových cest, zlepšuje činnost jater a zkvalitňuje spánek (2). Hodně však svědčí i pleti. A to si přímo žádá o vyzkoušení!

Stárnutí? Neznám!

Není to náhoda, že se výtažky fenyklu přidávají do pečujících krémů a omlazujících sér. Jejich silné antioxidační působení chrání pokožku před škodlivými volnými radikály, příznivě působí na stav i regeneraci kožních buněk a zpomalují stárnutí (3). Proč z toho tedy něco nevytěžit? Hrst fenyklových semínek zalijte vroucí vodou a po vychladnutí vmíchejte pár kapek fenyklového esenciálního oleje. Tekutinu následně sceďte a nanášejte pomocí vatového tamponu několikrát týdně. Pokud vám trocha zbyde, klidně si s ní po běžném mytí opláchněte i vlasy. Můžete tak vyzrát na lupy, pomalý růst, svědění pokožky hlavy, nadměrné vypadávání i lámavost (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27308645/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15296096/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501793/, (4) www.medwelljournals.com/abstract/?doi=psres.2008.47.49






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat