Místa, která vynecháváte při nanášení opalovacího krému

Konečně jsme do dočkali! Delší dny s dostatkem slunečního svitu lákají k pobytu venku, a proto dermatologové připomínají, že opalovací krémy patří k základům číslo jedna. Na jaká místa je nanášíte? A víte, že tyhle pravděpodobně přehlížíte?

Než vyrazíte ven, můžete mít ve zvyku nanést si opalovací krém s SPF na obličej, ale to je jenom začátek. Podle dermatologů by se opalovací krém měl používat denně, bez ohledu na počasí, přičemž je nutné vrstvu obnovovat – každé dvě hodiny. Problémem je, že některá místa spousta lidí přehlíží, což je chyba. Na které lokality si dát pozor?

Uši

Kvůli všem jejich záhybům nejsou uši tím nejjednodušším místem pro nanášení opalovacího krému. Ale i ony jsou vystaveny slunečnímu záření, takže je nevynechávejte (a to ani tehdy, pokud máte dlouhé vlasy). Americká Clevelandská klinika dokonce říká, že uši jsou třetím nejčastějším místem výskytu rakoviny kůže (1). Aplikujte širokospektrální krémový opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším, abyste riziko minimalizovali.

Pokožka hlavy

Pokud si myslíte, že vaše (husté) vlasy pokožku hlavy chrání, zamyslete se znovu. Právě pokožka hlavy je nejvyšším bodem těla, a proto je pravděpodobnější, že se spálí dříve než jiné oblasti. Z tohoto důvodu by měl být SPF vždy aplikován i do vlasové linie.  

Oční víčka

Kůže kolem očí je tenká, tudíž náchylná k rakovině kůže a známkám stárnutí, jako jsou vrásky a sluneční skvrny. Nezřídka to však lidé ignorují, a to kvůli citlivosti očních víček. Nepodceňujte to a zároveň si obstarejte pár kvalitních slunečních brýlí, které nabízejí ochranu proti UV záření. Jedná se o skvělou investici, jež chrání pokožku přímo podél očního víčka.

Rty

Možná na své rty nepohlížíte jako na kůži, ale měli byste. Naštěstí je ochrana této oblasti velmi jednoduchá. Vše, co potřebujete, je balzám na rty s SPF 30 nebo vyšším. Nejtěžší na tom bude pamatovat si, že si ho máte během dne přetáhnout.

Krk a hrudník

Můžete si před odchodem z domu pečlivě namazat obličej opalovacím krémem, ale ujistěte se, že dáváte najevo lásku i svému krku. Asi 20 procent všech nových případů melanomu se nachází právě v oblasti hlavy a krku. Vždyť jde o horké kandidáty na rakovinu kůže!

Nohy

Nárty jsou samostatnou kapitolou. Vršky nohou jsou často vystaveny slunci a krém je nutné aplikovat i na ně, tak na to před odchodem z domu myslete!

Zdroje: (1) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/24867-skin-cancer-on-ear, názor autora  zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat