Kolagenový prášek versus pilulky

„Kolagen“ je populární slovo jak ve světě péče o pleť, tak i v prostředí fitness doplňků. Vyživuje totiž nejen pokožku, ale i chrupavku, šlachy a vazy. Přijímáte ho v té nejvhodnější a nejsilnější formě?

Někteří lidé na to přísahají, zatímco jiní tvrdí, že přínosy kolagenových doplňků nejsou známé. Opak je pravdou. I studie prokázaly, že kolagen zlepšuje hydrataci, elasticitu, drsnost a hustotu pokožky (1). Pokud jde o samotný kolagen, pochopitelně platí, že ne všechny doplňky s jeho obsahem jsou vyráběny stejně. Kapsle se od prášku liší!

Co kolagenové doplňky vlastně jsou?

Kolagenové doplňky jsou štěpené kolagenové proteiny, které mohou být požity, absorbovány a využity tělem. Přicházejí ve formě hydrolyzovaných kolagenových peptidů (tj. dodávají aminokyseliny). Mnoho jedinců kolagenové doplňky vyhledává proto, že pomáhají udržet přiměřenou úroveň produkce kolagenu, jež se s věkem snižuje (počínaje 20. rokem, a to přibližně o 1 % každý rok). V těle kolagen vytváří strukturu kůže, kostí, chrupavek a svalů s cílem pomoci tkáním být pružnější a odolávat natahování (takže například udržuje pokožku mladistvou a pružnou).

Kolagenový prášek vs. pilulky

Kolagenové doplňky mohou mít mnoho forem – od nápojů až po prášky a pilulky. To může vést k otázce, který formát je zrovna pro vás optimální. Na funkční úrovni jsou kolagenové prášky a pilulky jedno a totéž, pokud obsahují stejný typ kolagenu a přidané složky. Co tedy kapsle a prášky odlišuje? Kvůli omezení velikosti kapsle jednoduše nemohou pojmout tolik kolagenu jako porce prášku.

Ve skutečnosti, pokud kapsle tělu dodá 500 miligramů kolagenu, museli byste denně spolykat 20 kusů, abyste se dostali na pouhých 10 gramů. (Na základě dostupných údajů odborníci doporučují přijímat 15 až 20 gramů kolagenu denně.) Navíc mnoho kolagenových tobolek obsahuje pouze kolagen (vzhledem k velikosti pilulky), což znamená, že je zde minimální prostor pro další prospěšné složky, včetně vitaminu C, vitaminu E, kyseliny hyaluronové a dalších živin.

Ta nejlepší forma

Vzhledem k povaze formátu dodávky jsou tedy prášky schopny nabídnout více kolagenu každé porci, což z nich činí ideální volbu. Kromě toho jsou vysoce univerzální, což znamená, že je lze přidávat do různých nápojů a smoothies. Některé produkty však obsahují umělá sladidla, tak pozor na složení.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat