Tipy pro nádherný zářivý úsměv

Bílé zuby jsou snem mnoha lidí. Ale jak je získat? Je, nebo není návštěva zubaře povinná? Představujeme vám souhrn celé škály možností. 

Bílé zuby už nejsou výsadou jen bohatých a krásných. I pro mnohé z nás „normálních“ patří zářivě krásné zuby k upravenému vzhledu. Barva našich zubů říká jen velmi málo o naší ústní hygieně nebo o tom, jak často si čistíme zuby – ale úsměv jako z reklamy na zubní pastu vždy udělá dobrý dojem. 

Bílé zuby: sen o úsměvu z reklamy

Ale co naděláme, když nám požitek z kávy, čaje a vína nebo naše závislost na nikotinu dají zabrat a zuby nám žloutnou? Od domácích prostředků přes různé produkty pro použití v koupelně doma až po návštěvu profesionála – možnosti se zdají být nekonečné.

Důvody zažloutlých zubů

Faktory, které nám brání v bílých zubech, mohou být velmi odlišné povahy. Příčinou mohou být například i některé léky (např. antibiotika) nebo míra opotřebení zubní skloviny. Pak je problém spíše "uvnitř" zubu, tedy v kořenu nebo v dentinu. Většinou však plán na „bílé zuby“ ztroskotá na naší stravě nebo konzumaci cigaret. Mezi potraviny známé jako zabijáci „bílých zubů“ patří červené víno, káva a černý čaj. Kečup, kari a cola ale také zářivě bílým zubům příliš neprospívají. Dobrá zpráva: Toto zabarvení je pouze na vnější straně a lze jej poměrně snadno odstranit (1). Pokud se chcete vyhnout návštěvě zubaře nebo drahému ošetření, můžete si nyní vybrat z široké škály produktů, které lze bez problémů používat i doma. 

Bělicí zubní pasta: „Nejzdravější“ způsob bělení zubů?

Zpočátku si o zubní pastě nemyslíte nic špatného – ať už se slibovaným bělícím efektem nebo bez něj. Zubní pasta má být pro vaše zuby dobrá, ne? A pokud budete svému „chování při čištění zubů věnovat trochu pozornosti“, bělicí zubní pasta by vám neměla způsobit žádné poškození zubů. Naopak malé částečky smirku odstraňují zabarvení. Jediné, co je lepší nepřehánět, je tlak při čištění zubů. Jinak odbrousíte nejen špínu, ale i sklovinu – to není dobrý nápad. Nemusíte kvůli tomu vymýšlet novou „ranní rutinu“. Pravidelné čištění zubů je totiž základním pravidlem pro každého, kdo by chtěl mít zářivě bílé zuby (2). 

Bělicí gel pro individuální použití

Bělicí gely jsou rozhodně jednou z nejoblíbenějších metod na cestě k bílým zubům. Na rozdíl například od bělicích proužků, ke kterým se dostaneme později, jsou gely většinou doplněny o individuálně nastavitelné dlahy. V závislosti na produktu se pak bělicí gel – obvykle jednou denně – umístí do zubní dlahy – známé také jako bělicí dlaha – a ta se obvykle nosí asi deset až 20 minut. Různí poskytovatelé jej doplňují LED světlem pro zvýšení účinku. Není to velký časový závazek, zvláště vezmeme-li v úvahu, že se během nošení můžete věnovat jiným domácím pracím (2). 

Bělicí pásky

Pokud jsou pro vás bělicí gely příliš časově náročné, je nejlepší použít bělicí proužky. Tyto jsou rychlé a snadno použitelné. Hotové proužky se jednoduše nalepí na zuby a po stanovené době expozice se opět odstraní. Měli byste se snažit zakrýt pouze zuby a ne dásně. To by jinak mohlo vést k podráždění. Nevýhodou této metody však je, že proužky nelze použít k vybělení oblasti v blízkosti mezizubních prostor. Také proužky často nejsou dostatečně dlouhé, aby ošetřily všechny zuby současně (2). 

Bělicí pero: „vyčistíte“ bílé zuby

Mezi příznivci bílých zubů jsou oblíbená také bělicí pera, kterým se zuby prostě „vyčistí“. Aplikace je jednoduchá a zrádná zároveň. Protože pero zvládne snad každý – potíže jako úprava zubní dlahy a podobně odpadají. Ale také musíte dosáhnout na všechny (viditelné) zuby a vyčistit je rovnoměrně (2). 

Bělicí prášek: Asi nejkontroverznější metoda pro zuby

Aktivní uhlí je medializováno poměrně dlouho. Kromě práškové formy je oblíbeným pokusem o bílé zuby i zubní pasta s aktivním uhlím. Jen s jedním rozdílem: Zejména zubní pasty s aktivním uhlím v sobě nesou riziko poškození zubů, místo aby vám vykouzlily úsměv na tváři. Podobně jako u „konvenčních“ bělicích zubních past vám částečky obrousí zuby a sklovina časem zdrsní. Výsledkem je nerovný povrch zubu, který se stává ideálním místem pro hromadění nevzhledného zabarvení (2).

Co je třeba vzít v úvahu při bělení?

Před jakýmkoli (domácím) bělením by měla být nutností návštěva zubního lékaře. Nejen – jak již bylo zmíněno výše – nechat si v případě dotazů poradit od odborníka, ale především si nechat zuby předem prohlédnout. Protože ze zdravých, zažloutlých zubů by se později neměly stát nezdravé, bílé zuby. Každý, kdo má plomby nebo umělé zuby, by měl nechat lékaře zkontrolovat, zda má bělení smysl, a může tedy vést k bílým zubům. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/medgen/350813, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058574/, názor autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat