Ajurvédské prostředky pro mastnou pleť oceníte nejen v létě

Jednou z výhod léta je, že vaše pokožka je díky opálení atraktivnější a zářivější. Bohužel, často s tím ruku v ruce jde i zvýšená produkce mastnoty. Jak a čím vymezíte její hranice? Kromě růžové vody zabere i med!

Pokud si všimnete, že je vaše pleť v létě mastnější, vězte, že se nejedná o nic zvláštního. Mazové žlázy produkují olej, který pokožku především chrání. Když je počasí v létě teplejší a vlhčí, máte tendenci se více potit, což produkci oleje ještě více podporuje. V důsledku toho nadměrný maz ucpává kožní póry a nahrává vzniku akné. Správná péče o vaši pokožku však tato rizika může snížit. Inspiruje se ájurvédou, léčebným systémem, který se vyvinul mezi mudrci dávné Indie přibližně před 6 000 lety. Tyhle tipy se těší velké popularitě.

Santalové dřevo

Santalové dřevo se již dlouho používá pro své chladivé a zesvětlující vlastnosti. Je vhodné zvláště při podráždění pleti, redukuje pupínky, kožní vyrážky a jizvy. Jako součást kosmetických přípravků pokožku omlazuje a vypíná. Lze jej používat i jako esenciální olej.

Růžová voda

Růžová voda pleť zbavuje make-upu, ale také nahromaděných nečistot a přebytečného kožního mazu. Bývá součástí micelárních vod a pokožku zanechává hydratovanou.

Med

Navzdory tomu, že med je dalším přírodním a zvláčňujícím prostředkem, taktéž absorbuje přebytečný maz z obličeje a snižuje možnost vzniku pupínků. Funguje jako antiseptický a antibakteriální chladivý balzám a podle ájurvédské víry podporuje hojení ran a vředů. Med naneste na obličej a smyjte jej vodou, jako změkčovadlo nemá konkurenci.

Multani Mitti

Multani Mutti neboli Fuller's Earth (k dostání v prodejnách zdravé výživy) je jedním z nejpoužívanějších přírodních exfoliantů pro mastnou pleť. Důkladně čistí, zbavuje nečistot, zabraňuje tvorbě akné a pupínků, vyživuje, snižuje přebytečný maz a podporuje elasticitu. Použijte osvědčený recept Multani mitti s růžovou vodou či s medem a tvarohem, výsledky vás ohromí.

Co dalšího pro svoji pleť můžete udělat?

S vyšší vlhkostí se může zdát, že hydratační krém vůbec nepotřebujete, ale mějte na paměti, že teplo a pot mohou pokožku podráždit. Používejte lehké a nekomedogenní hydratační krémy, které nezatěžují kožní póry a umožňují jim dýchat. Hledejte přísady, jako je kyselina hyaluronová, kyselina salicylová a kyselina glykolová a noste u sebe matující papírky. Stačí, když papírek přiložíte na obličej, veškerá mastnota se do něj ihned vsákne. Zmatněnou pleť poprašte trochou bronzujícího prášku, protože i ten pomůže přebytečný maz absorbovat.

Zdroje: www.planetayurveda.com/library/top-7-home-remedies-for-oily-skin/






Celkem 1 komentářů

akoj50@seznam.cz
03.08.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat