Retinol se nemusí aplikovat jen na obličej

Je pravda, že retinol zpomaluje stárnutí a redukuje vrásky. Proč ho ale mazat jenom na tvář, když stejně spolehlivě pomáhá i na strie? Ocení ho také tmavá a hrubá pokožka na kolenou a loktech.

Dermatologové považují retinol, což je derivát vitaminu A, za zlatý standard krásy a elixír delšího mládí. To je také důvod, proč se tato uctívaná složka vyskytuje v celé řadě krémů, sér a pleťových olejů. Musí se ale aplikovat jenom na obličej? Co vás nemá! Jeho blahodárné účinky mohou pomoci i jinde.

Co všechno retinol vlastně umí?

Tenhle derivát zvyšuje produkci kožních buněk a uvolňuje póry, přičemž stimuluje krevní cévy a produkci kolagenu, proto snižuje výskyt vrásek a jemných linií. Velice účinný bývá i v boji proti akné (1). Právě pro tyto schopnosti je doporučovanou součástí každodenní kosmetické rutiny. Na jaká místa ho můžete máznout? O těchto víte?

Kolena a lokty? Šup tam s ním!

Tmavá kolena nebo lokty? Nic výjimečného. Může jít o příznak onemocnění, jako je kupříkladu cukrovka nebo inzulinová rezistence, ovšem v pozadí této „ozdoby“ často stojí „jen“ přirozené stárnutí či pouhá genetická dispozice. Potíž je hlavně v tom, že je kůže na kolenou i loktech hrubší a mívá více záhybů, proto je náchylnější k vysoušení. A pokud není delší dobu vyživována, „chytá“ nevzhledný tmavý odstín. Naštěstí je tu ale retinol, který urychluje buněčný obrat (2). To znamená, že se díky němu staré buňky svižněji odstraňují a nahrazují se novými a zdravými. K dobru je i silná retinolová působnost proti hyperpigmentaci.

I strie jsou řešitelné

Strie se nejčastěji dávají do souvislosti s těhotenstvím. Pravdou ale je, že se mohou vytvořit i na mužském těle. Objevují se totiž v důsledku náhlého nárůstu nebo úbytku tělesné hmotnosti. Tyto razantní změny způsobují poškození dvou hlavních proteinů zachovávajících pružnost pokožky – kolagenu a elastinu. Technicky vzato je i strie vlastně jizva. I tady však na pomoc přichází retinol, který je na minimalizaci strií jako dělaný (3). Zkusíte ho?

Zdroj: (1) www.wellandgood.com/places-use-retinoids-other-than-face/, (2) www.dermchicago.com/blog/the-beginners-guide-to-retinol, (3) www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat