Umělé řasy mají svoje rizika

Když řasy nedorostou do uspokojivé délky, nabízí se umělé řešení. Už pár týdnů o něm uvažujete? Co když vám používané lepidlo způsobí alergickou reakci? Ve vzduchu visí také infekce!

Mít dlouhé a husté řasy, o to ženy usilují již od nepaměti. Vždyť vypadají tak smyslně! Zatímco v dobách dávno minulých se k jejich prodlužování používala nejrůznější přírodní kouzla, dnes se sází na jiné zbraně (1). O vytoužené „vějíře“ se může postarat profesionál v salonu, který je vytvoří během jedné návštěvy. Jak velký to ale představuje zásah do zdraví?

Musí se pro krásu skutečně trpět?

Pojďme si nejprve ujasnit, k čemu takové řasy vlastně slouží. Rozhodně nejsou jenom na ozdobu! Omezují proudění vzduchu do očí, přičemž je chrání před potem a nečistotami. Rovněž filtrují sluneční paprsky a zabraňují odpařování vlhkosti, která je pro oči nesmírně důležitá. Udělají tohle stejné i řasy „náhradní“? Možná ano, ale souvisí s nimi i jistá rizika. Které problémy bývají nejčastější?

Infekcí to jenom začíná

Že se umělé řasy potřebují něčím přilepit, to je jasné asi každému. Právě s lepidlem je ale potíž, respektive s jeho složením. Mohou se v něm totiž nacházet dráždivé chemické složky, které u některých vyvolávají alergické reakce. Zpravidla se projevují nepříjemným pálením, otoky i svěděním, někdy se v celé oční oblasti objevují vyrážky (2). „S popularitou umělých řas roste počet pacientů v optometrických ambulancích. Když je nosíte, žlázy nemohou fungovat správně, protože čelí těžké překážce. To zvyšuje riziko infekcí,“ vysvětluje australská specialistka optometrie Sophie Koh. „Používaná lepidla jsou navíc základnou pro mikroby a choroboplodné zárodky, což pro zrak samozřejmě není vůbec dobré,“ dodává odbornice. Komplikace se blíží ale i z jiné strany.

Móda, která má datum spotřeby?

„I umělé řasy mají určitou životnost, ovšem ta se bohužel často posunuje. Z pohledu lékaře je nedoporučuji nosit delší dobu. Oči si od nich potřebují odpočinout, aby se mohly očistit a regenerovat. Pokud cítíte jakékoli nepohodlí, je nejvyšší čas na změnu a přirozenost,“ uzavírá jmenovaná expertka Sophie Koh.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036812/,  (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/15569527.2012.681088?journalCode=icot20, www.howertoneye.com, www.7news.com.au







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat