Recept na domácí suchý šampon 

Kolikrát byste si potřebovali umýt vlasy, ale neměli jste čas? Stává se to každému. Co když existuje pohodlný způsob, jak mít svěží vlasy, aniž byste je namočili? Říká se tomu suchý šampon.

Suché šampony jsou velmi pohodlné, protože si je můžete vzít s sebou kamkoli jdete. Můžete dokonce osvěžit i vlasy dětí v nouzi! Než si ale kupovat suchý šampon, můžete si doma vyrobit mnohem zdravější verzi pro své vlasy. Tento recept na suchý šampon je nabitý esenciálními oleji plus další zdravé přísady v závislosti na barvě vašich vlasů.

Co je to suchý šampon?

Suchý šampon je vlasový přípravek určený k osvěžení a čištění vlasů bez potřeby vody. Obvykle se dodává ve formě spreje nebo prášku a aplikuje se přímo ke kořínkům vlasů.

Suchý šampon funguje tak, že absorbuje přebytečnou mastnotu, pot a nečistoty z pokožky hlavy a vlasů, takže vlasy vypadají jako čerstvě umyté.

Suchý šampon obvykle obsahuje přísady, jako jsou škroby, jíly nebo prášky, které mají absorpční vlastnosti. Tyto ingredience pomáhají absorbovat oleje a nečistoty, takže vlasy vypadají méně mastné a objemnější. Některé suché šampony také obsahují vůně, které mohou pomoci maskovat nežádoucí pachy ve vlasech.

Suché šampony se objevily v 60. letech, kdy slavná modelka, herečka a zpěvačka Twiggy hrála v reklamě na suchý šampon.

Jak to funguje?

Suchý šampon v podstatě nasákne přebytečnou mastnotu, čímž prodlouží účesům životnost nebo jednoduše poskytne způsob, jak se osvěžit. Recept na suchý šampon níže může pomoci zvednout kořínky a dát vlasům matný vzhled místo mastného.

Pro koho je suchý šampon určen? Může být pro kohokoli! Z tohoto praktického produktu mohou těžit muži, ženy i děti na cestách. Pro sportovce je to opravdu užitečné. Když se počítá každá vteřina, může být na místě suchý šampon.

Klíčové ingredience

Jak můžete vidět v níže uvedeném receptu na suchý šampon, hlavní složky se liší v závislosti na barvě vašich vlasů. Pokud použijete šípkový prášek nebo kukuřičný škrob, může vypadat na vlasech velmi bíle. To je důvod, proč jsou tyto přísady nejlepší pro světlejší barvy vlasů.

Na tmavé vlasy je nejlepší kakao nebo skořice. 

Při výběru mezi šípkovým nebo kukuřičným škrobem je první z nich lepší, protože na rozdíl od kukuřičného škrobu se šípkový prášek sklízí z hlíz jeho rostliny bez použití tvrdých chemikálií nebo vysokého tepla. Prášek z šípků je navíc nabitý živinami.

Tyto dva esenciální oleje mají také vynikající vlastnosti při hojení vlasů a jsou jedny z nejlepších esenciálních olejů pro vlasy. Levandulový olej se pro léčebné a náboženské účely používá již více než 2 500 let. Prospívá vlasům a pokožce hlavy díky svým antimikrobiálním a antioxidačním vlastnostem.

Mátový olej je vynikající stimulant, který vašim vlasům dodá energii – navíc je to silné antiseptikum a může pomoci odstranit lupy a vši.

A konečně, i když se to může pro mnohé lišit, je dobré si vlasy skutečně umýt po třetí aplikaci suchého šamponu.

Jak vyrobit suchý šampon

Výroba tohoto receptu na suchý šampon nemůže být jednodušší. Ve skutečnosti to trvá jen pět minut. Jednoduše smíchejte všechny ingredience v malé misce nebo nádobě s víkem.

Poté, abyste mohli použít tento suchý šampon, nasypte směs na pokožku hlavy a kořínky vlasů a konečky prstů ji vpracujte. Ke kořínkům můžete použít čistý štětec na make-up a dbejte na to, abyste suchý šamponový prášek nanášeli rovnoměrně.

Před úpravou vlasů nechte suchý šampon pár minut působit.

Nezapomeňte vlasy učesat, vykartáčovat nebo vyfénovat, aby se šamponový prášek po několika minutách zapracoval do vlasů a kořínků dobře promíchal.

Ingredience

2 lžíce kukuřičného škrobu nebo šípkového prášku (pro světlejší barvy na vlasy)

NEBO 2 lžíce kakaa nebo skořice (pro tmavší barvy na vlasy)

2 kapky levandulového esenciálního oleje

1 kapka mátového esenciálního oleje

Rizika a vedlejší účinky

Je důležité si uvědomit, že zatímco suchý šampon může být pohodlným řešením pro prodloužení doby mezi tradičním mytím vlasů, není úplnou náhradou běžného šamponování vodou. Nadměrné používání suchého šamponu bez řádného mytí může potenciálně vést k problémům s pokožkou hlavy.

Doporučuje se používat suchý šampon s mírou a případně si vlasy umýt vodou a běžným šamponem pro udržení správné pokožky hlavy a zdraví vlasů.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/g35215439/diy-dry-shampoo-recipes/, www.byrdie.com/diy-dry-shampoo-5082961






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat