Špinavá pravda o antibakteriálním mýdle

Když mýdlo, tak rozhodně antibakteriální? Úplné terno to být nemusí. To vaše možná obsahuje látku zvanou triclosan, která má až nebezpečně blízko k rakovině, astmatu i neplodnosti.

Bakterie a choroboplodné zárodky všude, kam se podíváš. A to nejen na podzim! Alespoň to tvrdí vědci, kteří nám tím na klidu vážně nepřidávají. A právě proto ve velkém skupujeme antibakteriální mýdla a dezinfekční gely na ruce, čímž se snažíme ochránit to nejcennější, co máme – naše zdraví.

Dobrá strategie, nebo marná snaha?

Co stojí za tím, že tyto prostředky eliminují nejrůznější mikroby a škodlivé patogeny? Pochopitelně jejich složení, které má k doteku přírody na kilometry daleko. Nejen do těch zmíněných antibakteriálních mýdel a gelů, i do zubních past, ústních vod, deodorantů, holících krémů a úklidových přípravků se často přidává látka zvaná triclosan, kterou lze nalézt i v kuchyňském nádobí, pytlech na odpadky, oblečení, ložním prádle, nábytku a dokonce i v dětských hračkách (1). Bohužel právě tato kontroverzní složka podle všeho zdraví nechrání, ale spíše likviduje.

Úsloví o čistotě a hygieně dostává na frak

Poznatky vědeckých studií naznačují, že triclosan oslabuje imunitu a značně narušuje endokrinní systém (2). V těle se totiž umí „zachovat“ podobně jako hormony produkované štítnou žlázou. To prý vede k abnormální funkčnosti tohoto orgánu, čímž mimo jiné dochází i k narušení trávicích procesů, senné rýmě, neplodnosti, zpomalení srdeční frekvence, chudokrevnosti, depresím, kognitivním úpadkům, přibírání na váze a únavě či naopak nevysvětlitelné hyperaktivitě. Triclosan údajně také napomáhá růstu rezistentních bakterií, které snadno odolávají antibiotikům (3), což není dobrá zpráva pro pacienty ani ošetřující lékaře, neboť to značně omezuje dostupné možnosti léčby. Ještě pořád jste přesvědčení o tom, že co je antibakteriální, to nutně musí být lepší?

Zdroje: (1) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/5-things-know-about-triclosan, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060004/, (3) www.ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/triclosan/en/index.htm






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat