Z tekutého mýdla lze vážně onemocnět

Myjete si ruce několikrát denně? Pokud se ve vašem mýdle nachází kontroverzní sloučenina triclosan, s každou očistnou procedurou si zvyšujete riziko rakoviny i jaterní fibrózy.

Říká se, že čistota je polovinou zdraví. V dobré víře si tedy myjeme ruce, tělo i vlasy, od čehož si slibujeme, že nás to před nemocemi pomůže ochránit. Před nějakými možná ano, ale jiným tak paradoxně chodíme naproti.

Víte, co vlastně používáte?

Už jste slyšeli o triclosanu? To je syntetická látka odolná vůči vnějším podmínkám, jako jsou například změny teplot. Původně byl vyvinut jako pesticid pro vlhkem ohrožené rostliny, dnes se využívá i pro své širokospektrální antimikrobiální účinky, ovšem funguje i jako konzervant, protože zabraňuje růstu bakterií, hub i plísní. Nachází se v celé řadě produktů běžné denní hygieny, a to včetně tekutých mýdel, šamponů, deodorantů a zubních past. Obsahují ho ale i oděvy, tmely, výrobky pro domácnost, hračky a úklidové prostředky (1). Tváří se jako veliký pomocník a přítel, že? Ovšem zdání klame. Jakým způsobem dokáže ublížit?

Rakovina kvůli hygieně?

Poznatky studie (2) zveřejněné v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences si triclosan spojují s rizikem rozvoje rakoviny i jaterní fibrózou. Čím déle se mu člověk vystavuje, tím je pravděpodobnost onemocnění vyšší, upozorňují autoři výzkumu s tím, že mění hormonální hladiny, přičemž narušuje působení androstanového receptoru (CAR), který je odpovědný za odstraňování cizích a škodlivých chemikálií z těla. Ačkoli se daná studie prováděla na myších, odborníci se domnívají, že stejně toxicky triclosan působí i na lidskou populaci. A není to zdaleka poprvé, co se o něm hovoří jako o strůjci závažných zdravotních komplikací.

Hrozba pro štítnou žlázu, matku i dítě

Už v minulosti se tato látka dávala do souvislosti s omezenou činností štítné žlázy, oslabeným imunitním systémem, alergií, astmatem, nekontrolovatelným růstem buněk, neplodností a vývojovými vadami plodu těhotných žen. Pokud se těmto rizikům chcete vyhnout, kontrolujte složení používaných produktů. Triclosan se tam může objevit i pod názvem microban, tak se nenechte zmást ani utáhnout na vařené nudli (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126357/, (2) www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1419119111, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9500643/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat