Nastal čas válenek. Starejte se o ně správně

Sandálky střídají kotníčkové boty, později kozačky a tolik milované válenky. Připravte je na sezonu – bez pračky, která je může zničit!

Válenky jsou nejpohodlnější zimní obuví, po které mnozí sahají již na podzim – hned jak sundají otevřené sandálky a baleríny. Válenky hřejí, usnadňují přechod z jednoho ročního období do druhého a navíc, pokud jsou vyrobené ze syntetických materiálů, mohou se prát v pračce. Ale co když máte kvalitnější kus z ovčí kůže a s vlněnou fleecovou podšívkou? Tyhle válenky při čištění vyžadují trochu zvláštní péče!

Jak často válenky čistit?

Boty, které se nosí venku, by se měly kartáčovat, aby se po každém nošení odstranil sypký prach a nečistoty. Ideální frekvence hlubšího čištění, zaměřující se na vnitřek bot, závisí na tom, jak často boty nosíte a zda na sobě máte ponožky. Pokud často obouváte válenky bez ponožek, hromadí se v nich pot. Jak se ho, společně s bakteriemi, zbavit?

Do pračky radši ne

Nikdy neházejte válenky z přírodních materiálů do pračky a ani je nevystavujte vysokému teplu sušičky. Obě možnosti mohou způsobit uvolnění lepidel ve spárech. Po vyčištění se ještě před uložením bot ujistěte, že jsou zcela suché (nechte je sušit na vzduchu po dobu nejméně 24 hodin, aby se odpařila veškerá vlhkost). V rámci pravidelné údržby používejte štětec vhodný pro semiš nebo měkký štětec z nylonu. Začněte nahoře a kartáčujte ve směru ovčí kůže.

Dál postupujte podle pokynů na etiketě komerčního semišového čističe nebo na boty houbičkou aplikujte roztok připravený z 50 procent vody a 50 procent destilovaného bílého octa. Opět začněte v horní části boty a preferujte kruhové pohyby. Houbu často oplachujte a jemně vydrhněte i vnitřní rouno. Až skončíte, nastříkejte vnitřek boty dezinfekčním sprejem a dovnitř vložte ručník z mikrovlákna či zmuchlané noviny, abyste pomohli udržet tvar, zatímco se boty budou sušit.

Co s mastnými skvrnami?

V případě, že se na válenkách objeví olejové skvrny, pokryjte je silnou vrstvou mastkového prášku či kukuřičného škrobu. Boty odložte na 24 až 48 hodin a následně prášek otřete měkkým zubním kartáčkem. Opakujte, dokud mastná skvrna nezmizí.

Zdroje: názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat