Děsivý důvod, proč zout návštěvu z bot

Nechcete být nezdvořilí, proto návštěvě řeknete, ať se nezouvá. Bez ohledu na pohodlí hostů a názor, zda nošení bot uvnitř domu je, či není správné, vezměte rozum do hrsti. Spodky bot jsou pokryty bakteriemi a viry, které ve svém domově rozhodně mít nechcete!

Lidé se mohou rozhodnout nosit boty u vás doma z mnoha naprosto rozumných důvodů. Host se může cítit nepříjemně, když si odkrývá ponožky (nebo bosé nohy). Je méně pravděpodobné, že daná osoba uklouzne a upadne, pak taky platí, že starší nebo pohybově ohrožený člověk boty nutně potřebuje ke stabilnější chůzi. Ať tak či tak, nošení bot uvnitř něčího domu je v mnoha kulturách v Asii, Evropě a na Středním východě považováno za projev neúcty. V zemích, jako je Japonsko, je normální, že lidé sedí na podlaze – pouze v ponožkách. A ono je to dobře!

Nečistoty, o které nestojíte

Studie Arizonské univerzity (1) objevila mnoho škodlivých bakterií na vnitřní i vnější straně obuvi. Mezi nalezenými bakteriemi byla E. coli, která může způsobovat infekce střev a močových cest, meningitidu a průjmová onemocnění. Celkově byly bakterie zaznamenány na 96 % vnější strany bot.

Kelly Reynolds, environmentální mikrobioložka a předsedkyně katedry komunity, životního prostředí a politiky na Arizonské univerzitě, se nechala slyšet, že to je víc, než najdeme na rukou nebo na podlahách. Podle ní je tedy obuv běžným prostředkem pro přivádění hlavních kontaminantů do domova. Arizonští vědci však nenašli pouze E. coli, ale i několik dalších škodlivých kmenů bakterií, včetně té s názvem Klebsiella pneumonia, která způsobuje zápal plic (2).

Boty jako zdravotní riziko

Kelly Reynolds tak poukázala na to, že všechny tyto choroboplodné zárodky nepředstavují problém, dokud se nedostanete přímo do kontaktu se spodní částí boty nebo s podlahou, po které jste právě prošli. Pokud se vám sledované bakterie dostanou na ruku, dotknete se očí, nosu nebo úst, právě jste dokončili cyklus přenosu a zvýšili své šance na onemocnění.

Na druhou stranu se sluší uvést, že když podlahy pravidelně čistíte (a nemáte lezoucí děti), nošení bot uvnitř nemusí být pro vaši rodinu až tak velkým zdravotním problémem. Záleží však na zárodku a vlhkosti. Obecně se ví, že bakterie mohou přežít dny až týdny a viry týdny až měsíce. I proto je očista podlahy dezinfekčním roztokem klíčová.

Zdroje: (1) www.ciriscience.org/ieq-measurement/study-reveals-high-bacteria-levels-on-footwear/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519004/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat