Octový oplach z rozmarýnu podporuje růst vlasů a redukuje lupy

Vlasy bez lesku, mdlé a řídnoucí? Povolejte rozmarýn a připravte si z něj účinný octový oplach, který má hned několik vynikajících účinků!

Rozmarýn, vědecky známý jako Rosmarinus officinalis, je voňavá bylina charakterizovaná štíhlými jehlovými listy. Popularitě se těší nejen v ajurvédě, která ho doporučuje jak pro kulinářské, tak i pro léčebné a kosmetické výhody. Tahle bylinka má potenciál proměnit vaše vlasy v bujnou hřívu! Co všechno umí?

Podporuje růst vlasů

Jen málo studií naznačuje (1), že rozmarýn je stejně účinný jako minoxidil při léčbě androgenetické alopecie (ztrátě vlasů), aniž by to mělo nějaké vedlejší účinky. Ale je tomu skutečně tak!

Zabraňuje vypadávání

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti uvedené bylinky, které se lidově říká rozmarýna, mohou zabránit vypadávání vlasů snížením poškození vlasových folikulů.

Redukuje lupy

Antimikrobiální působení rozmarýnu (2) účinně redukuje lupy a zmírňuje svědění šupinaté pokožky hlavy.

Zvyšuje pevnost pramenů

Pravidelné používání produktů naplněných rozmarýnem podporuje celkovou pevnost a tloušťku vlasů, čímž se snižuje jejich poškození.

Vylepšuje texturu

Začlenění rozmarýnu do rutinní péče může v průběhu času vést k měkčím a lépe zvládnutelným vlasům.

Působí proti předčasnému šedivění

O předčasné šediny nikdo nestojí. Dobrou zprávou je, že právě rozmarýna tomuto jevu, který se spojuje především se stárnutím, brání.

Dodává lesk

Ošetření vlasů rozmarýnem matným vlasům dodává lesk a šmrnc, což přispívá k atraktivnějšímu vzhledu.

Jak rozmarýn používat?

K tomu, aby vaše vlasy zkrásněly, používejte rozmarýnový esenciální olej. Nebo si připravte octový oplach. Budete potřebovat větší sklenici, 0,5 l jablečného octa v bio kvalitě a hrst sušené (či čerstvé) bylinky.

Rozmarýn s octem naložte do sklenice a nechte alespoň týden macerovat – ideálně však vydržte týdny tři. Poté sceďte. Oplach se ředí teplou vodou v poměru 1 : 4 – tedy na 1 díl oplachu přijdou 4 díly vody. Umyjte si vlasy, pak do nich a do pokožky hlavy vmasírujte připravený roztok (můžete nanést i do délek), odpočítejte minutu času a pak spláchněte vodou. Oplach aplikujte maximálně dvakrát týdně.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165352/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat