Důvody, proč vaše tělo nemá rádo legíny

Když člověk neví, co na sebe, legíny to vždycky jistí. Znáte ale temnou stránku jejich častého nošení? Způsobit mohou neplodnost, křečové žíly, akné i svědivé vyrážky.

Módní trendy přicházejí a odcházejí, ale pokud jde o legíny, ty z dámského šatníku zkrátka nemizí – a to už celé roky. Jsou pohodlné, praktické a snadno kombinovatelné. Parádu umí udělat při sportu i jakékoli volnočasové aktivitě, stejně jako na rande nebo pracovní schůzce. Tak kdo by se jich dobrovolně vzdával? Pravdou ale je, že tenhle oblíbený kousek oblečení může mít katastrofální zdravotní následky. Proč ho vaše tělo nenávidí?

Prodyšnost? Ta tu vážně chybí

Problémem číslo jedna je hodně omezená prodyšnost, která neumožňuje efektivní proudění vzduchu, což slibuje nepříjemné podráždění. K výrobě legín se používají materiály, jako je polyester, nylon, spandex nebo elastan. Ty sice odvádějí vlhkost a odpuzují vodu, ale na stranu druhou zachycují teplo. A to není vždycky žádoucí. Hlavně, když jde o intimní partie!  

Pozor, plodnost v ohrožení!

Možná to zní neuvěřitelně, ale jistá vědecká studie (1) si časté nošení legín jakožto velmi těsného oblečení spojuje s endometriózou způsobující neplodnost. K omezené schopnosti reprodukce přispívá i fakt, že tyto kalhoty značně tlačí na nitrobřišní tkáň i orgány, a to včetně dělohy.

Kožní onemocnění jako módní daň

Svědivé vyrážky i ekzémy? I s nimi bohužel musíme počítat. „Jakékoli přiléhavé oblečení zachycuje pot a ucpává póry, čímž se mnohonásobně zvyšuje riziko infekcí i kožních onemocnění,“ upozorňuje americký dermatolog Joshua Zeichner (2). Podle tohoto experta nadměrný tlak, teplo i tření přispívá také k akné, jemuž se daří zejména na stehnech a v tříslech. Aby toho náhodou nebylo málo, legíny prý podporují i rozvoj křečových žil (3), protože narušují krevní oběh. Krev se pak v některých místech může hromadit, což vede nejen k varixům, ale i bolestem a otokům. Jak se na tenhle milovaný kousek díváte teď?

Zdroje: (1) www.obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1999.tb08105.x, (2) www.panaprium.com/blogs/i/leggings-bad-health, (3) www.lamvascular.com/ask-dr-wishnew-does-tight-clothing-cause-varicose-veins/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat