Vlasové produkty v kombinaci se stylingovými přístroji představují zdravotní hrozbu

Může vaše nevinně se tvářící žehlička na vlasy produkovat škodlivé emise? Řekl by to asi málokdo, ale opravdu to tak je. Souvisí s tím běžně používané vlasové produkty!

Vlasových produktů existuje požehnaně. Kromě šamponů, kondicionérů, masek a balzámů je v drogeriích sháňka i po lacích, zahušťovadlech i přípravcích k dodání lesku. Máre je doma také? Informace, které se objevily, vás poněkud znepokojí.

Problém zvaný teplo

Cyklické těkavé methylsiloxany (cVMS), které se v těchto výrobcích běžně vyskytují, jsou známé tím, že zprostředkovávají právě ten zmíněný lesk a hřívu vyhlazují. To jsou velmi žádoucí vlastnosti – a nejen tehdy, když se snažíte zkrotit krepatění. Ovšem nová americká studie (1) upozorňuje na to, že jsou-li tyto molekuly zahřívány žehličkou na vlasy nebo kulmou, mohou vyvolat dlouhodobé negativní důsledky pro osobní a environmentální zdraví. Koho by tohle napadlo!

Pokus z praxe mluví za všechno

Účastníci tohoto výzkumu (1) používali své typické vlasové produkty, a to včetně krémů, sprejů a olejů, spolu se stylingovými nástroji v kontrolovaném domácím prostředí. Výzkumníci pak měřili emise cVMS a dalších těkavých organických sloučenin (VOC), což je třída chemikálií, která může být škodlivá, neboť se dává do souvislosti s rakovinou. Mezi sloučeninami cVMS experti během svých zkoušek zdokumentovali i významný nárůst emisí chemikálií dekamethylcyklopentasiloxanu (D5) a oktamethylcyklotetrasiloxanu (D4), o kterých se říká, že mají nežádoucí účinky na plíce, játra i nervový systém. Co s tím? Možná by pomohl odsávací ventilátor, že? A zní to logicky. Jenže! Tato praxe může podle autorů zmíněné studie zásadně ovlivnit kvalitu venkovního ovzduší v hustě obydlených městech.

Co nádech, to hrozba?

„Vezmeme-li v úvahu průměrnou frekvenci používání produktů péče o vlasy, která je dvakrát až pětkrát týdně, a za předpokladu, že 10 procent těchto přípravků bývá na bázi siloxanů, celkové množství emise D5 putující z interiéru do exteriéru by mohlo dosáhnout 0,4 až 6 tun ročně,“ píše se v tiskové zprávě (2). Řešením a prevencí je dle odborníků bezoplachová péče a využívání stylingových nástrojů opravdu jen výjimečně.

Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.3c05156?goto=supporting-info, (2) www.nypost.com/2023/11/28/lifestyle/hair-products-styling-tools-can-pose-significant-health-risks-experts/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat