Parfém nevoní na každém stejně

Když dva dělají totéž, není to totéž. Stejný parfém, který použijí různí lidé, nikdy nebude vonět stejně. Souvisí to s konzumovanou stravou, mírou pocení, vlhkostí vzduchu i pH pokožky každého jednotlivce.

Znáte to možná i vy. Ucítíte parfém kamarádky či kolegyně, který je vám příjemný natolik, že si ho prostě musíte pořídit. Otevřete krabičku, stříknete si malé množství na zápěstí a krk, ale ouha, nějak to není ono. Měli jste snad smůlu a sáhli v obchodě po nekvalitním kusu? Vyloučené to samozřejmě není. Pravdou ale zůstává, že parfém na každém člověku voní trochu odlišně. To jste asi nevěděli, že? Stejně jako další věci.

Trocha aromatické teorie

Přemýšleli jste někdy o tom, jak tekutý obsah elegantního flakonu vlastně funguje? „Citrusové tóny mají nižší molekulovou hmotnost, takže vycházejí jako první, proto je intenzivně cítíte nejdříve. Jakmile se odpaří, uvolňují se květinové, bylinkové, dřevité a pižmové tóny s větší molekulovou hmotností,“ vysvětluje základní chemii francouzský parfumér Krishna Kundu (1). A proč se tedy stejná vůně na každém jednotlivci liší? Možná se budete divit, ale podle jmenovaného experta to souvisí se stravou, teplotou těla, mírou pocení i okolním prostředím. Největším ovlivňujícím faktorem je tu ale pH pokožky.

Záležitost s mazem

Podle odborných studií (2) je průměrné pH kůže 4,7. Vy to samozřejmě neregistrujete, ale znamená to, že je vaše pleť mírně kyselá. To v kombinaci s hladinou přirozeného mazu může změnit způsob, jakým chemické látky ve vonných prostředcích reagují s vaší kůží, což následně zasahuje i do jejich působení. Ovšem pozor, běžně se uvádí, že také genetika a celkový životní styl má na to, jak organismus metabolizuje určité vůně, nemalý vliv. A co teprve počasí!

„Příliš mnoho tělesného tepla nebo horké počasí snadněji odpaří lehké svrchní tóny, proto se rychleji uvolní ty těžší. I vlhkost vzduchu tu sehrává roli, což je důvod, proč může stejný parfém vonět jinak v různých ročních obdobích, a dokonce i v různých časech během dne,“ dodává odborník Krishna Kundu.

Zdroj: (1) www.wellandgood.com/perfumes-smell-different-everyone/ (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18489300/#:~:text=On%20the%20basis%20of%20this,average%204.7%2C%20i.e.%20below%205.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat