Za výskytem vrásek stojí složení kožního mikrobiomu

Bakterie jsou naprosto všude, takže jich není ušetřená ani naše pokožka. Čím více mikroorganismů v ní žije, tím více máme vrásek, a to zejména okolo očí a úst. To hodně věcí vysvětluje!

Každý ví, že vrásky jsou nepřehlédnutelným důkazem stárnutí, přičemž jejich rozvoj značně urychluje sluneční ultrafialové záření, nezdravá strava, nedostatečný pitný režim, nedůsledné odličování, kouření, konzumace alkoholu, a dokonce i špatná spánková poloha. Podle nejnovějších vědeckých zjištění je tu ale ještě jeden podstatný faktor, který jim nahrává. Jsou to bakterie!

Tajemství našeho vzhledu odhaleno

Když kalifornští vědci z univerzity v San Diegu spojili své síly, zkušenosti, myšlenky a nápady s jistou světoznámou kosmetickou společností, aby se vráskám podívali takříkajíc na zoubek, ještě zdaleka netušili, co společné bádání přinese. Dle jejich výzkumu (1) prezentovaného v magazínu Frontiers v pozadí těchto nenáviděných hlubokých kožních záhybů stojí skladba kožního mikrobiomu, což je sbírka mikroorganismů, které obývají naši pokožku. To prý jasně vysvětluje, proč proces stárnutí není jednotný a někteří lidé na svůj věk vůbec nevypadají.

Všeho moc škodí

Na základě údajů získaných od 650 zúčastněných dobrovolníků se zjistilo, že čím více bakterií má člověk na kůži, tím je jeho pleť okolo očí a úst sušší, ochablejší a vrásčitější. Ačkoli to zní jako jedna velká pohroma, ve skutečnosti se tím otevírají nadějné budoucí možnosti.

„Potvrzením spojení mezi kožním mikrobiomem a vzhledem pokožky jsme položili základy pro další a další studie, které snad objeví specifické biomarkery mikrobiomů související se stárnutím. Pevně doufáme, že jednoho dne přijdeme na to, jak je upravit, aby se vytvořila nová a vysoce cílená doporučení kosmetické péče o pleť,“ vysvětluje hlavní autor výzkumu Rob Knight (2). Podle něj se jedná o naprostý vědecký průlom, díky kterému jednou možná budeme moci vrásky zcela zastavit. Tak snad se dočkáme!

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fragi.2023.1304705/full, (2) www.nypost.com/2024/01/12/lifestyle/what-causes-wrinkles-groundbreaking-new-study-may-have-found-answer/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat