Méně známé příčiny tmavých kruhů pod očima

Máte doma krém, nebo pleťovou vodu s obsahem vitaminu C? Tak šup s tím na kruhy pod očima! Zmírnit se dají i studeným obkladem a polštářem navíc. Ovšem příčinu je potřeba tak jako tak řešit, protože může jít o zdravotní varování.

Tmavé kruhy pod očima člověka dvakrát nezkrásní, protože sabotují mladistvý vzhled a mohou přidat dojem únavy, smutku i nedostatku péče o sebe. To zase negativně ovlivňuje sebevědomí jedince, čímž trpí osobní i profesní život. Ačkoli se z téhle patálie klasicky obviňuje prachobyčejné nevyspání, důvodů vzniku je podstatně víc.

Nejde jen o nechtěné dědictví

Občas se stává, že dostaneme něco, o co ani v nejmenším nestojíme. Tmavé kruhy jsou toho důkazem, neboť jednou z jejich primárních příčin bývá genetika (1). A s tou se nic moc nenadělá. Původcem ale klidně může být i alergie, snížená hladina tukové v podoční oblasti, nadměrné vystavení slunečnímu záření, časté tření očí, kouření, dehydratace, dermatitida, anémie, zhoršená činnost štítné žlázy i používání kapek k léčbě glaukomu neboli zeleného zákalu (2). Řešení daného problému tedy mnohdy vyžaduje návštěvu lékaře, protože není vyloučeno, že v pozadí kruhů stojí dlouhodobé zdravotní potíže. Než se k němu dostanete, zkuste pro lepší pocit jejich vzhled alespoň minimalizovat pomocí osvědčených prostředků.

Chce to ještě polštář!

Někteří lide přísahají na větší podpěru hlavy, proto si na spánek nezapomeňte vzít polštář navíc, který kromě zmíněné ozdoby zabraňuje i otokům. Staré dobré plátky okurky se také počítají, protože podle expertních výzkumů (3) obsahují oxid křemičitý, což je látka nezbytná pro zdravé tkáně. Pokud je momentálně nemáte po ruce, vsaďte na klasiku v podobě namočených čajových sáčků. Fungují jako dárci kofeinu, který má antioxidační vlastnosti, přičemž stimuluje krevní oběh (4). Pomůže i jakýkoli studený obklad (5) a lokální aplikace vitaminu C, třeba prostřednictvím pleťové vody nebo krému (6).

Zdroje: (1) www.uclahealth.org/news/article/dark-circles-can-arise-health-issues-lifestyle-or-genetics (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756872/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300604/, (5) www.medicalnewstoday.com/articles/325989#medical-treatments (6) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0846.2009.00356.x






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro Berany přináší příležitosti, které vás mohou posunout v pracovní i osobní oblasti. Váš entuziasmus a aktivní přístup vám pomohou překonat překážky, které se mohou objevit.Týden začíná romanticky a m... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat