Prostreno.cz

Rozmarýn na stole i v domácnosti. Kde všude ho využít

Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská je bylinka široce využívaná v kuchyni i pro zdraví. Jak vám může pomoci v domácnosti? Vyrobte si mýdlo nebo skvělý rozjasňovač vlasů!

Rozmarýn je odolná rostlina, která má schopnost zlepšit kvalitu paměti, vyniká protirakovinnými vlastnostmi, tradičně se používá k uklidnění nervů a svalových křečí, stimuluje nervový systém a bojuje proti zánětům. Zde je několik způsobů, jak se dá použít k jídlu, kráse a čištění.

Úžasné pesto

Rozmarýnové pesto je perfektní na maso nebo brambory – zvlášť pokud se zkombinuje s tymiánem. Do mixéru vhoďte hrst bylin, makadamové ořechy, olivový olej, česnek, parmezán, sůl a pepř. Mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.

Podzimní aroma

Vytvořte si přírodní dezinfekční čistič, který váš dům provoní podzimem. Zkombinujte 2 šálky vody, 1 šálek bílého octa a 25 kapek rozmarýnového esenciálního oleje. Směs nalijte do velké lahvičky. Používejte pro dezinfikování kuchyně, koupelny a všech hladkých povrchů.

Skvělá bramborová kaše

300 g brambor, 50 ml mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla a 1/2 lžičky drceného rozmarýnu. To je vše, co budete potřebovat pro chutnou bramborovou kaši.

Brambory oloupejte a uvařte. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte půl lžičky sušeného nebo čerstvého rozmarýnu. Toto ochucené máslo přilijte k bramborám, přidejte smetanu, mléko a sůl. Šlehejte, dokud nevznikne hladká kaše.

Všestranný pomocník

Vyzkoušejte tento jemně abrazivní domácí čistič na umyvadla, vany a sprchy. Spárujte 1/2 šálku sody na pečení, 1/3 šálku tekutého kastilského mýdla a 10 kapek rozmarýnové silice. Promíchejte na hladkou konzistenci a následně naneste malé množství směsi na vlhkou houbu. Očistěte vybraný povrch a dobře opláchněte.

Rozjasňovač vlasů

Primárně potřebujete 1 šálek jablečného octa. Do něj přidejte 2 lžíce čerstvého nebo sušeného rozmarýnu a 10 kapek levandulového esenciálního oleje. (Směs uchovávejte ve skleněné láhvi.) Vždy po umytí vlasů kštici opláchněte mírně naředěným roztokem (na 2 lžíce rozmarýnové směsi přijde 1 šálek vody). Jemně promasírujte a opláchněte.

Vlastní bylinkové mýdlo

Zahřejte 3 šálky glycerinu, přidejte 1/4 šálku levandulových květů, 1 a ½ čajové lžičky levandulového esenciálního oleje a ½ lžičky rozmarýnu. Pečlivě zamíchejte, nalijte do forem a nechte zchladit. Mýdlo se používá nejen k hygieně, ale i k provonění ložního prádla – stačí nechat ho ve skříni.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat