Prostreno.cz

Dokonale čisté maso zajistí tato svatá trojice

Těšíte se na právě koupené maso, ale je tu jedna otázka. A oplachujete maso před tepelnou úpravou? Možná si kvůli tomu zaděláváte na pořádné problémy!

V kulinářském světě existují dva tábory kuchařů. Jedni jsou proti oplachování masa a říkají, že tento postup není při ničení bakterií účinný, zejména v případě drůbeže. V podstatě poukazují na to, že vinou proudu vody dochází k šíření mikroorganismů, které vegetují na povrchu masa. Ti ostatní to tak černě nevidí. Tvrdí, že pokud se syrové a omyté maso hned po omytí vloží do trouby nebo do hrnce, kde dochází k tepelné úpravě, žádné riziko nehrozí. Tak jaká je pravda?

Voda, citronová šťáva nebo ocet. Je to nutné?

Ať je to, jak chce, například v Karibiku bývá běžnou praxí, že se ryby oplachují citronem, octem nebo limetkovou šťávou. Základem je tak vždy nějaký kyselý roztok. V současné době mnoho lidí tuto techniku používá, asi po vzoru našich babiček. Když totiž nahlédnete do kuchařek, jež byly vydány před rokem 1980, téměř vždy se doporučuje maso opláchnout a osušit. Jedná se tak o sílu zvyku? Vypadá to tak.

Jennifer Quinlan, americká výzkumnice z Drexelské univerzity, která se zabývá bezpečností potravin, říká, že praxe oplachování kuřat a jiných druhů mas v octě nebo citronové šťávě nezabíjí patogeny, a je tudíž naprosto zbytečné. Ona a její kolegové hlásají, že nejlepším způsobem, jak se zbavit všeho škodlivého, je tepelná úprava masa.

Hygiena a bezpečnost práce především

Ať už oplachujete nebo ne, mějte na paměti, že mytí rukou po manipulaci se syrovým masem je jedním z nejdůležitějších opatření, které předchází nemocem z potravin, neboť bakterie ze syrového masa a šťáv mohou kontaminovat ostatní potraviny, nádobí a povrchy. Samostatnou kapitolou jsou krájecí prkénka.

Ideální je, pokud používáte jednu prkénko na maso a druhé na zeleninu. Prkénka pravidelně dezinfikujte, tedy minimálně otírejte hadříkem namočeným do octa. Ten je účinným prostředkem proti mnoha různým škodlivým patogenům. Užitečná je však i směs jedlé sody a bílého octa. Ta navíc dokáže prkénka zbavit nasáklých pachů.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat