Příběhy, ze kterých mrazí: 11 hvězd, které překonaly rakovinu prsu!

Není to tak dávno, co celý svět obletěla zpráva, podle níž si slavná a krásná americká herečka Angelina Jolie raději nechala odstranit obě ňadra, než aby v budoucnu onemocněla rakovinou prsu.

Angelina se pro oboustrannou mastektomii rozhodla kvůli svému genetickému zatížení. Ačkoli se na první pohled zdá, že hereččin krok je jen jejím soukromým rozhodnutím, a není proto nutné jej donekonečna rozpitvávat, přece jen je její případ a mediální odezva kolem něj důležitý. Upozorňuje na problematiku závažného onemocnění, jímž rakovina prsu bezesporu je. Každým rokem si tuto diagnózu vyslechne u lékaře téměř milion žen a přibližně 400 tisíc z nich v důsledku nemoci umírá…

Bylo by nicméně chybou myslet si, že božská Angelina byla první celebritou, jež se nerozpakovala o nebezpečí rakoviny prsu veřejně hovořit. Podobně tak učinily i její kolegyně, které však neměly tolik štěstí, aby nemoci mohly úspěšně zabránit (byť za cenu velmi radikálního řešení), a rakovinou prsu onemocněly. Naštěstí svůj boj s chorobou nevzdaly a uzdravily se. Řada z nich se pak rozhodla zapojit do informačních kampaní a upozornit na důležitost prevence tohoto onemocnění. Které slavné hvězdy překonaly rakovinu prsu?

Shirley Temple Black

Dětská hvězda filmového plátna, později herečka, diplomatka a politička byla vůbec první osobností, jež se rozhodla veřejně promluvit o své nemoci. Rakovinu prsu jí lékaři diagnostikovali v roce 1972, když bylo Shirley 44 let. V té době patřila rakovina obecně spíše mezi tabuizovaná témata, přesto se herečka rozhodla vystoupit a povzbudit další pacientky s tímto onemocněním.

Olivia Newton-John

V roce 1992 si nemilosrdný verdikt z úst lékařů vyslechla i herečka a zpěvačka, již si každý pamatuje především díky roli v nesmrtelném muzikálu Pomáda. Tak jako Shirley Temple Black bylo i jí v době onemocnění 44 let. Olivia podstoupila mastektomii a následně rekonstrukci prsu.

Suzanne Somers

Českým divákům bude Suzanne známá především díky úspěšnému seriálu z 90. let Krok za krokem. V roce 2000, tedy v necelých 55 letech, si však herečka prožila malé soukromé peklo – šest různých lékařů u ní myslně diagnostikovalo rakovinu v pokročilém stadiu s nejméně 4 ložisky a všichni se shodovali, že Suzanne před sebou nemá více než několik týdnů života, neboť rakovina zasáhla prakticky celý organismus. Nakonec, po sérii dalších vyšetření a testů, se lékaři v roce 2001 dobrali správné diagnózy, rakoviny prsu. Herečka se po předchozích zkušenostech rozhodla, že se nebude léčit klasickým způsobem, ale zvolí novou, alternativní cestu. Rakovinu porazila a napsala poměrně kontroverzní knihu (Knockout: Interviews with Doctors Who are Curing Cancer and How to Prevent Getting It), která vychází nejen z jejích vlastních zkušeností, ale také z rozhovorů s lékaři a ostatními pacientkami.

Jaclyn Smith

Herečka a modelka (znát ji budete z původních Charlieho andílků, ale objevila se i ve filmové verzi z roku 1993) si v 56 letech, tedy v roce 2002, našla v podstatě náhodou v jednom z prsů bulku. Okamžitě po potvrzení diagnózy rakoviny prsu začala s léčbou ozařováním, která byla naštěstí úspěšná. Když se Jaclyn uzdravila, okamžitě se začala angažovat v nejrůznějších organizacích a projektech na podporu informovanosti a prevence týkající se tohoto onemocnění. V této záslužné činnosti pokračuje i v současnosti.

Anastacia

Pouhých 34 let bylo této slavné americké zpěvačce, když si v lednu 2003 vyslechla od lékařů, že onemocněla rakovinou prsu. Díky rychlému začátku a dobrému průběhu léčby, díky níž se Anastacia zcela uzdravila, se zpěvačka již na konci toho samého roku vrátila k práci do nahrávacího studia. Také ona patří k aktivním celebritám, jež se snaží na nebezpečí nemoci upozornit. Založila dokonce nadaci, jež podporuje výzkum rakoviny prsu.

Melissa Etheridge

Podobně jako Jaclyn Smith, i tato americká zpěvačka a písničkářka si objevila bulku v prsu doma, v rámci samovyšetření. Stalo se tak v roce 2004, když bylo Melisse 43 let. O své nemoci začala mluvit téměř okamžitě, o rok později dokonce vystupovala v rámci slavnostního předávání hudebních cen Grammy bez vlasů – v té době byla čerstvě po ozařování a chemoterapii, kvůli nimž o vlasy přišla. Svůj boj nevzdala a nakonec zvítězila, napsala o něm píseň „I Run for Life“.

Kylie Minogue

Spletitou cestuke konečné diagnóze si v roce 2005 prošla i tehdy 36letá australská zpěvačka. Ani u ní totiž lékaři rakovinu prsu hned neodhalili. Kylie se ale nevzdala a po řadě dalších vyšetření jí byl objeven nádor v levém prsu. Následovala částečná mastektomie, ozařování a chemoterapie. Naštěstí vše dobře dopadlo a zpěvačka se také zapojila do osvěty týkající se tohoto onemocnění.

Cynthia Nixon

Krásná Miranda ze seriálu Sex ve městě oslavila čtyřicetiny, když jí roku 2006 během preventivního mamografického vyšetření lékaři v pravém prsu našli útvar, který se později ukázal být zhoubným nádorem. Herečka se nejprve rozhodla o své nemoci, již úspěšně překonala i její matka, mlčet. Jak se svěřila v jednom z rozhovorů, nestála o to, aby do nemocnice pokaždé přijížděla se zástupem bulvárních fotografů. Nakonec ale došla k závěru, že by i její příběh mohl pomoci dalším pacientkám. Proto se začala angažovat v nejrůznějších programech a nadacích.

Sheryl Crow

Také tehdy 44letá americká zpěvačka za včasné odhalení nádoru prsu vděčí běžnému mamografickému vyšetření. Nemoc jí byla diagnostikována v roce 2006 a ihned nastoupila klasickou radiační léčbu. Tu podle svých slov doplňovala bylinkami a akupunkturou. O rok později začala s aktivní podporou pacientek s rakovinou prsu, když vyzvala americký Kongres, aby věnoval dostatek financí na výzkumné projekty zabývající se možnými vlivy životního prostředí na vznik nemoci.

Maggie Smith

Jedna z nepopulárnějších britských hereček, jež ztvárnila profesorku McGonagallovou ve filmech o Harry Potterovi a v současnosti září v seriálu Panství Downton, onemocněla v roce 2008 ve svých 73 letech. Energická Maggie odmítla i během léčby přestat hrát a natáčela, ačkoli právě chodila na ozařování. Nakonec podstoupila i chirurgickou léčbu a chemoterapii.

Christina Applegate

Podobně jako Angelina Jolie, také herečka, již na hvězdné nebe katapultoval seriál Ženatý se závazky, se v roce 2008, když jí bylo 36 let, se rozhodla pro oboustrannou mastektomii. Nikoli však z preventivních důvodů, ale poté, co jí byla diagnostikována velmi agresivní mutace nádoru prsu, jehož šíření a případně i pozdějšímu návratu se dalo zabránit v podstatě jen tímto radikálním řešením. A jak se ukazuje, bylo to řešení správné, herečka boj s nemocí vyhrála. Nyní je iniciátorkou projektu, který se zaměřuje na ženy, jež si kvůli nedostatku peněz nemohou dovolit nákladná vyšetření spojená s podezřením na tuto nemoc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat