Vztah je jako auto. Vyžaduje pravidelnou údržbu, tvrdí psychologové

Vztah je jako automobil a vyžaduje pravidelnou údržbu a neustálou péči. Tvrdí to tým psychologů z University of Illinois, jenž se dlouhodobě zabývá studiem soužití dvou lidí v partnerství. Podle těchto vědců mohou všechny dvojice toužící po trvalém a fungujícím vztahu využít pět základních strategií takové údržby.

„Vztahy jsou jako auta v tom smyslu, že musíte určité věci neustále udržovat v chodu, zvláště pokud chcete vztah posílit a uchovat své intimní pouto s partnerem i po letech,“ tvrdí profesor Brian Ogolsky z University of Illinois.

Třemi nejdůležitějšími strategiemi ve vztahu jsou otevřenost, pozitivita, ujišťování, sdílení úkolů a cílů a sdílení přátel a sociální skupin.

Otevřenost znamená, že je partner schopen ve vztahu nejen hovořit o svých pocitech, ale také podporovat aktivně partnera k tomu, aby o svých pocitech s vámi hovořil. V praxi to znamená, že se o druhého a jeho pocity aktivně zajímáte a ptáte se na ně.

Pozitivita znamená, že je člověk zábavný, schopen dělat si ze života legraci a jednat povzbudivě a podporovat druhé s úsměvem.

„Také je ale velmi důležité ujistit vašeho partnera, že jste ve vztahu s úmyslem vydržet v něm dlouho, rozdělit si vzájemné povinnosti a závazky rovně, a konečně aktivně se snažit začlenit přátele a rodinu svého partnera do vašich vlastních aktivit,“ radí profesor Ogolsky.

Tyto strategie jdou ruku v ruce. Kdo vykonává jednu, většinou automaticky dělá i jinou. A navíc tím motivuje partnera.

„Osoby, které používají jakoukoli z těchto udržovacích strategií, nejenže jsou spokojenější se svým vztahem a oddanější svému vztahu, ale také většinou cítí dlouhodobě lásku a nadšení z partnera,“
tvrdí Oglosky, jehož výzkum se opírá o mnohaleté sledování několika desítek tisíc trvalých vztahů.

Hrozbou podle něj není jen to, že tyto strategie partneři nevykonávají, ale také to, že jeden partner má pocit, že druhý nevěnuje vztahu dost úsilí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat