Diskriminace u pohovoru: U žen se víc hledí na vzhled, u muže na obsah životopisu

14.01.2016 | Finance

Sexuální diskriminace je zakořeněná v západní společnosti tak hluboko, že ji šíří a podporují samy ženy. Vyplývá to z výzkumu skotských vědců, kteří zjistili, že u pohovoru nadřízení koukají v případě žadatelky o zaměstnání nejdříve na její fotografii, zatímco u mužů nejdříve na obsah jeho životopisu a zkušenosti.

Vědci ze Skotska sledovali pomocí moderních technologií pohyb očí náborových pracovníků, aniž tito o něčem takovém tušili.

Muži i ženy se při výběru zaměstnanců u ženy dívali vždy nejprve na fotografii a její vzhled – který ovlivnil její šanci na přijetí – zatímco u muže nejdříve na obsah životopisu – což bylo pro přijetí rozhodující. Podle expertů z Glasgow to zřejmě vysvětluje, proč stále existuje tak značný rozdíl ve výplatách mužů a žen a proč ženy šplhají na firemním žebříčku pomaleji.

„Tohle je první studie, která sleduje pohyb očí u lidí, když analyzují životopisy u budoucích zaměstnanců. A výsledky jsou docela překvapující. Když se má zhodnotit ženská kandidátka, tak se klade velmi mnoho důrazu na její fotografii při posuzování kvality uchazečky o povolání. A je jedno, jestli profil prohlíží muž nebo žena,“ uvedl autor výzkumu doktor psychologie Graham Scott z University of the West of Scotland.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat